Projecte. Rafel Vilafranca, Paulín Amorós, Pau Gener, Juan Elorduy, Joan Lluís Torres i Maite Salord, ahir. - Gemma Andreu

TW
0

Rafel Vilafranca Barceló, de 77 anys, és l'únic testimoni que ens queda d'aquell grup de fotògrafs pioners que van fundar el Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella. L'entitat naixia en els anys 50, quan es començà a popularitzar l'ús de les càmeres fotogràfiques familiars, amb la intenció d'aquells primers fotògrafs de fer sortides fotogràfiques, compartir coneixements i experiències.

Aquelles fotografies dels anys 50 i 60 són avui un document de valor incalculable per recuperar la memòria recent, d'aquells anys de la postguerra, abans de l'arribada del turisme i la televisió. El Foto Club vol recuperar les fotos de Ciutadella i Menorca que aquells fotògrafs pioners van captar i s'ha engrescat en el projecte d'editar un llibre i organitzar una exposició. La idea va sorgir fa uns anys, quan van aparèixer al porxo d'un particular, unes llaunes que contenien els negatius de Gaspar Oliver, mallorquí afincat a l'Illa i fundador del Foto Club. Josep Pons Florit, vinculat al Cercle Artístic, heretà aquest material i arran del muntatge de l'exposició dedicada a Gaspar Oliver, el 2005, se li acudí la idea d'arreplegar les fotografies de la resta dels membres fundadors. Juan Elorduy ha estat ara l'artífex de rescatar la iniciativa i posar fil a l'agulla per dur endavant el projecte "Menorca quotidiana, imatges dels anys 50 i 60". Però primer caldrà la feina de recerca de negatius i fotografies i trobar la bona disposició dels hereus d'aquells fotògrafs pioners.
En aquest cas, Paulín Amorós, membre de la Secció d'Estudis i de la SHAMB, serà l'encarregat de fer d'enllaç amb les famílies i coordinar el projecte, que compta amb l'estaló de l'actual president del Foto Club, Pau Gener. En aquest cas, l'entitat ha trobat el suport econòmic per fer possible l'exposició i l'edició del monogràfic: la Fundació Sa Nostra aportarà 6.000 euros, el Departament insular de Cultura, altres 4.000, i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Ciutadella, 2.500 euros. El conseller Joan Lluís Torres i la regidora Maite Salord destaquen la importància del projecte per recuperar aquesta memòria que ens arribarà a través de fotografies, les més emblemàtiques de les quals quedaran dipositades a l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca. La previsió del Foto Club és presentar l'edició del llibre, que inclourà comentaris d'especialistes, el proper mes de novembre, mentre que l'exposició s'inaugurarà el desembre al Roser i seguirà un itinerari per la resta de l'Illa.