MARGARITA ORFILA. La catedràtica d’Arqueologia va glossar la personalitat i obra de l’homenatjada - Javier

TW
0

L'Ateneu, la Casa de Cultura i el Museu de Menorca, tres dels principals centres emissors i divulgadors de cultura a Maó, guarden els documents que formen part de l'arxiu de Maria Lluïsa Serra Belabre, filla il·lustre de la ciutat i, des d'ahir, guardonada a títol pòstum amb el premi Taula d'Or que atorga el Consell.

La sala de plens de la institució insular va acollir l'acte de la concessió del Premi Maria Lluïsa Serra, en què el conseller de Cultura i Educació, Joan Lluís Torres, va destacar els principals mèrits de l'arxivera i arqueòloga maonesa, amb la seva labor al front de la Casa de Cultura, la seva participació en excavacions arqueològiques, la publicació de llibres i articles i la promoció de noves biblioteques públiques, entre altres. Torres també va subratllar, tot i la seva malaltia, "la plena efervescència dels darrers mesos de la seva vida", amb la participació el 1967 a València en el Congrés de la Corona d'Aragó, la inauguració de les biblioteques de Ferreries, es Castell i Sant Lluís i l'exitosa organització a Maó del X Congrés Nacional d'Arqueologia. El conseller va assenyalar que la labor de Serra, entre la d'altres, ha afavorit l'impuls per sol·licitar la declaració de la Menorca prehistòrica com a Patrimoni de la Humanitat.

La catedràtica d'Arqueologia Margarita Orfila va descobrir la personalitat i obra de Maria Lluïsa Serra, a través dels documents que va generar en els 17 anys de plena activitat professional, "va ser una persona molt ordenada i minuciosa en la seva feina, que guardava els papers i llibretes en carpetes", va assegurar. A més, redactava en la llengua original les anotacions que feia dels documents consultats en arxius estrangers. Orfila va subratllar el seu esforç personal per llicenciar-se en Filosofia i Lletres com alumna lliure; la seva labor amb els arqueòlegs Lluís Pericot i Pere de Palol, entre altres; les excavacions de diferents monuments arqueològics arreu de l'Illa, amb l'estudi dels habitatges talaiòtics i les basíliques paleocristianes; la gran labor de difusió dels seus coneixements en llibres, articles de premsa i revistes especialitzades; i l'organització d'exposicions.

A continuació, els músics Eva Febrer i Toni Perelló, el baríton Lluís Sintes i la soprano Maria Camps van interpretar les àries de Rafel i de Gabriel i el duet Adam i Eva, de "La creació del món", en la versió d'Antoni Febrer i Cardona i Joan Vidal i Seguí.

El president del Consell, Marc Pons, va destacar la implicació i el compromís de Serra Belabre en la investigació, protecció i divulgació del patrimoni històric i cultural. També va afegir que era mereixedora d'un premi "que representa el compromís, el coratge i l'estima d'una dona per la seva feina, per la seva terra, pel patrimoni de tots els menorquins, per la cultura en majúscules".