Proposta. Vicenç Tur i Elvira Badia van donar a conèixer ahir a l’Ajuntament l’avantprojecte del nou Conservatori que s’ubicarà a la Sala Augusta - javier/pam

TW
0

L'avantprojecte de l'arquitecte valencià Josep Llinàs Carmona ha estat l'elegit per donar cos i forma al nou Conservatori Professional de Música de Menorca després de ser seleccionat guanyador del concurs per elegir la millor proposta per al desenvolupament arquitectònic del nou centre d'ensenyament musical que s'ubicarà a la Sala Augusta de Maó.

El jurat ha ressaltat de "Trio" la capacitat d'adaptació a les condicions del lloc amb una plaça elevada amb visibilitat al carrer Ramon i Cajal com un espai a mig camí entre interior i exterior, entre el Parc des Freginal -on hi mira- i la sala Augusta, gairebé considerat com un "foyer" exterior.

Segons va puntualitzar ahir el batlle de Maó, Vicenç Tur, en la presentació de l'avantprojecte celebrat a l'Ajuntament i acompanyat per la directora general de Planificació de Centres, Elvira Badia, "la idea resol el problema de relació del nou edifici amb les parts existents, com és el cas de l'edifici de Telefònica", a més d'incloure una composició volumètrica i de façanes de l'edifici que repeteixen la línia estructural de la Sala Augusta. Així, la proposta inclou tres edificis "que contemplen una forta modernitat amb una clara tradició aconseguint integrar l'edifici a zona", explicà Tur.

Per altra banda, l'avantprojecte agrupa les aules per funcionalitat segons siguin sales instrumentals o no instrumentals. D'aquesta forma i a manera d'exemple, les aules de llenguatge s'ubicaran a la planta baixa i planta soterrani del primer edifici mentre que les instrumentals es concentraran al segon pis dels dos edificis. La zona administrativa s'agruparà a l'edifici annex a la Sala Augusta amb accés des del carrer Verge de Gràcia.

El nou conservatori comptarà per tant amb cinc aules d'ensenyament no instrumental, tres de música de cambra, una de formació orquestral, 22 aules d'ensenyament instrumental, sis cabines d'estudi, una sala polivalent, una biblioteca, un auditori/teatre, zona administrativa, secretaria, arxiu, consergeria i despatxos de professors. Així i tot, el director del centre, Antoni Carrillos, destaca que l'avantprojecte no resol el problema de l'escenari de la Sala Augusta al qual no s'hi pot accedir des del mateix pis on s'ubica, "un aspecte que s'ha de tenir en compte a l'hora de redactar el projecte definitiu". La directora de Planificació de Centres destaca alhora que l'avantprojecte inclou un estudi de les condicions climàtiques del lloc a més de proposar sistemes energètics d'alta eficiència i la millora dels aspectes de sostenibilitat i facilitat de manteniment.

El Govern destinarà 5 milions d'euros a la construcció del nou conservatori, una actuació que preveu la reforma de la Sala Augusta i la construcció de les noves instal·lacions amb una superfície d'uns 1.959 metres quadrats. El calendari marcat contempla dos mesos per a la contractació de la redacció del projecte, deu mesos de redacció i 18 d'execució.

D'aquesta manera es preveu que les obres comencin d'aquí a un any i el centre pugui estar operatiu el 2014.

Un arquitecte guardonat amb prestigiosos premis
Josep Llinàs Carmona va néixer a Castelló de la Plana l'any 1945. És arquitecte i professor universitari. Va estudiar arquitectura a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona de la qual posteriorment fou professor així com de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès i de la Universitat Ramon Llull. La seva obra ha estat objecte de diverses monografies i ha rebut nombroses distincions i reconeixements. Ha obtingut tres vegades el Premi FAD: El 1977 en la categoria d'interiorisme, 1996 per la restauració del Teatre Metropol de Tarragona i el 2006 per la realització de la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. També ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i amb el Premi Nacional d'Arquitectura i Espai Públic concedit per la Generalitat de Catalunya per la realització de la Biblioteca Jaume Fuster.