TW
0

Autofitxa
Em dic Juan Carlos, tenc 41 anys, sóc fadrí i visc a Sant Lluís. Treballo de maquinista, és a dir, faig feina amb excavadores. Sóc un gran aficionat a la falconeria. De fet, sóc membre de l'Associació Balear de Falconeria i també de l'espanyola. A més, sóc jutge autonòmic. També m'agrada la caça en general, la cria d'animals i sobretot, estar en contacte amb la natura.

La falconeria és una afició poc comuna a Menorca. Quan i com comença a interessar-se per aquest món?
Em ve de petit. Els documentals de Félix Rodríguez de la Fuente em cridaven molt l'atenció. Record que quan anava d'excursió amb l'escola sempre mirava cap amunt per si veia un xòric, un milà o qualsevol altra au. Amb nou anys ja tenia coloms a casa i des de llavors he criat tot tips d'aus ja fossin guàtleres, perdius o el que fós. Respecte el món de la falconeria fa 14 anys que sóc un gran aficionat. Vaig contactar amb gent que era aficionada i a partir de llavors no he aturat d'aprendre sobre aquest món. Experts diuen que és genètic, que aficionar-te a la falconeria ho duus a la sang. I no n'acabes d'aprendre mai perquè hi ha moltes espècies i subespècies i totes tenen caràcters diferents. Nosaltres som com a psicòlegs perquè els has d'arribar a trobar el punt del seu caràcter.

I què diria que té aquest món que captivi els seus seguidors?
La satisfacció de poder veure i observar allò que passa en estat salvatge en primera persona. A més, quan fas volar un falcó succeeixen coses fantàstiques com per exemple que falcons del camp es posin a volar amb els teus. És fascinant i espectacular veure un falcó que baixa a una velocitat de 350 quilòmetres per hora i les maniobres que arriba a fer a l'aire.

També controla la pista de l'Aeroport, veritat?
Controlem que la pista estigui neta d'ocells perquè no interfereixi a cap vol, que no entrin a la turbina de l'avió. S'han provat diferents sistemes però els falcons és el millor que va per espantar-los.

L'ensinistrament és complicat?
Es necessita molta paciència. Primer has de guanyar-te la seva confiança, que aprengui a menjar davant la gent, cotxes, avions i a poc a poc els fas fer vols. Els muscules i els mostres a caçar. Són com atletes ja que els has de fer volar diàriament per estar en bon estat físic per poder competir amb les preses del camp.

S'arriba a crear un vincle entre au salvatge i ésser humà?
Sí, i tant. Ens arriben a conèixer. N'hi ha que fins i tot se senten humans i no aus, i intenten 'fer el cortejo' amb noltros.

Quina diferència hi ha entre una àguila i un falcó?
Les àguiles solen aprofitar més les corrents tèrmiques i els falcons aprofiten la velocitat per caçar.

Hi ha molta afició a Menorca?
Aquí devem ser una dotzena. És encara minoritari. El dia que siguem més intentarem crear una societat a l'Illa i poder tenir un coto per a nosaltres.