Benedicció. El bisbe Salvador Giménez beneí la nova talla de La Pietat - Paco Sturla

TW
1

La nova imatge de la Confraria de La Pietat de Ciutadella va rebre ahir la benedicció del bisbe Salvador Giménez Valls durant l'Eucaristia del migdia a la Catedral. L'acte de consagració s'acompanyà d'una pregària i d'un emotiu cant líric que dedicà un dels confrares. La Catedral estava plena, amb l'assistència de la quarantena d'integrants de la Confraria de La Pietat de Ciutadella, presidits per Joan Marquès, el confrare major. A la benedicció també assistiren els germans de la mateixa confraria de Maó.

Per commemorar la celebració, es repartiren entre els assistents 500 estampes amb la nova imatge de La Pietat, acompanyada d'una oració. Després de l'Eucaristia, monsenyor Giménez Valls, el clergat i els confrares compartiren una picada en el pati de Ca'l Bisbe.
Tothom elogià l'excel·lent resultat artístic en la reproducció de la imatge, que s'estrenarà durant la Setmana Santa i que tota Ciutadella podrà admirar. El secretari dels confrares, Sebastià Taltavull Salord, explica que va ser el novembre de 2009 quan la Confraria de La Pietat de Ciutadella decidí encomanar una nova reproducció de la imatge degut al mal estat que presentava l'antiga, amb 60 anys d'edat. Es va consultar a una restauradora especialista, qui recomanà adquirir una nova imatge, com a solució més econòmica i amb més garanties de durabilitat.

La nova talla ha estat construïda en un taller especialitzat d'Olot, El Arte Cristiano, a través de la comanda efectuada per la Confraria a l'Estamperia San José de Barcelona. L'encàrrec es va fer amb la petició expressa que la nova imatge havia de conservar l'estil i la decoració de la primera. L'esbós original de La Pietat de Ciutadella i la primera maqueta en fang van ser elaborades per Miquel Blay Fábregas (Olot, 1866). A l'època, a la ciutat gironina hi havia un important renaixement artístic d'escultura religiosa, arribant a haver-hi deu tallers en funcionament. L'autor de la imatge antiga de La Pietat estudià amb l'escultor Henri-Michael Chapu i després a la Escuela Real de Bellas Artes (1892).

Als 26 anys obtingué la primera medalla amb l'obra "Los primeros fríos". Després de viure a París, es desplaçà a Madrid, on morí l'any 1936. Miquel Blay és considerat, junt amb Querol i Benlliure, un dels "bons escultors mundials", segons l'Agència Balèria.
Avui dia, el taller El Arte Cristiano continua confeccionant les imatges a escala a partir del seu esbós i, en el cas de La Pietat, els especialistes han estat fidels a la talla original de Miquel Blay. La nova imatge de La Pietat arribà a Ciutadella el passat mes de febrer, des de llavors roman dipositada a la Catedral, on desperta un arrelat culte i sentida veneració.