TW
0

El diari "Menorca" és un dels escenaris on els joves participants del concurs Desafío posen a prova les seves habilitats, en aquest cas de comunicació. Editorial Menorca col·labora en aquest projecte, juntament amb més de trenta empreses de l'Illa, que des de principis d'any proposen activitats cada cap de setmana a al·lots i al·lotes procedents dels col·legis Sant Francesc de Sales, Sant Francesc d'Assís, Cor de Maria, La Salle i Sant Josep, i dels instituts Biel Martí, Pasqual Calbó i Caldés, Cap de Llevant i Joan Ramis i Ramis. Habilitats esportives, creatives, culturals, d'innovació, de comunicació... El ventall és ample, i els grups d'al·lots i al·lotes es disputen el primer lloc a la classificació, destacant uns i altres en les distintes proves, vivint l'emoció de la competició. Res no està decidit encara, el repte continua fins el dia de la gala final del concurs, que tindrà lloc al Teatre Principal de Maó, on, entre altres coses, es coneixeran les puntuacions de les habilitats de comunicació i es desvetllaran definitivament els guanyadors.

Habilitat de comunicació
L'activitat proposada des del diari "Menorca" va començar dissabte a la redacció de Maó, on els onze grups participants van rebre l'encàrrec de redactar una notícia, una entrevista o un reportatge, que han d'entregar abans que s'acabi el mes. La seva publicació és l'objectiu, de manera que els joves, repartint-se la feina, han de cercar fets i protagonistes reals, contrastar les informacions, fer fotografies i redactar els textos pertinents. L'elecció del tema és lliure, un per grup, i és per açò que vam dedicar una part de la sessió a parlar i reflexionar sobre què és notícia i els diferents tractaments que se'n pot fer d'una mateixa informació.

Una volta proposada la tasca i resolts els dubtes, durant l'estada a les instal·lacions del "Menorca", els participants i els seus acompanyants, en alguns casos pares i mares, en altres, mestres i tutors, van tenir l'oportunitat de submergir-se a l'hemeroteca, fent una mica d'història del diari, comparant una portada de l'any 1941 amb la d'aquell dia, i fent també una mica d'història personal. Tots i cadascun dels assistents va cercar amb il·lusió el diari del dia en què va néixer, posant atenció per exemple al dia de la setmana, al temps que feia, al que costaven els pisos, i com no, a les notícies d'aquella jornada. L'activitat va divertir molt els joves i també els adults, que van compartir en veu alta coses interessants i curioses que van anar sorgint dels toms arxivats.

Aprofitant l'ocasió, els onze grups van visitar la sala de preimpressió i el taller, xafardejant ordinadors, scanners, plóters... i la rotativa. Fent-se una idea de la cadena de professionals que entren en joc per elaborar el diari cada dia des de fa, enguany, 70 anys.