TW
0

autofitxa
Som Toni Camps Extremera; vaig néixer a Ciutadella fa 42 anys. Estic llicenciat en Geografia, Història i Arqueologia. Els darrers mesos he fet feina a les obres de recuperació de Sa Vinyeta. M'agrada el que a tothom, viatjar, llegir i la música.

He de mirar el passat per entendre el present i el futur?
Per suposat¡ I tant¡ Qualsevol error, fet o situació que puguem viure ara ja ha passat abans. No hi ha res inventat i tirar la vista enrere pot ajudar-nos a comprendre i a encarar el futur. Has de tenir en compte que si estudies l'història i analitzes les grans civilitzacions te n'adones que són ondulants, com ara hi ha èpoques de crisi i desprès d'auge, d'ordre i d'anarquia.

I a més de per entendre, conèixer la història ajuda a gaudir.
Sí, clar que sí. El present i el futur són indissociables del passat Quan coneixes la història i el valor d'un lloc com ara Sa Vinyeta, en gaudeixes més. La nostra identitat és el resultat de fets passats i conèixer-los ajuda a valorar les coses i estimar-les.

Malgrat açò, la cultura es de les primeres coses que es deixen de banda en època de crisi.
Sí, perquè dins l'ordre de prioritats no està dalt de tot. La cultura floreix en moments de benestar econòmic i d'estabilitat. Les grans èpoques històriques, com la romana o el Renaixement, ho certifiquen. La bonança repercuteix en l'activitat artística, perquè l'art i la cultura tenen una reminiscència de demostració del propi status, pensa en els mecenes. En època de crisi tenim prou amb sortir endavant.

Ja que ho menciona, com va Menorca de mecenatge?
Manquen mecenes, no hi ha gaire iniciativa privada a l'àmbit de la cultura...

Estira més l'esport?
Tu que trobes?

Han acabat les obres de restauració de Sa Vinyeta que ha dirigit recolzat en una acurada activitat de recerca. Què li agradaria fer ara?
Hi ha moltes coses que m'agradaria fer, no sabria per on començar. Som molt inquiet. Una cosa que estaria bé, per exemple, seria excavar el subsol de Ciutadella en extensió, sense cases, ni traves, i conèixer els seus orígens, però açò és impossible.

I qualque repte més des del punt de vista històric, arqueològic?
Dotar Ciutadella de la infraestructura museística que es mereix i invertir-hi. Crec que d'un temps a aquesta banda la cosa va un poc per avall.