Conferència. L’economista va omplir la sala multifuncional - Cris

TW
0

Pocs com Arcadi Oliveres, catedràtic d'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de Justícia i Pau de Catalunya, poden aconseguir l'atenció d'un auditori durant més de dues hores. El secret, informació abundant, ben contrastada, presentada de forma amena amb senzillesa adobada de fina ironia.

Oliveres va obrir ahir al capvespre a la Sala Multifuncional des Mercadal les II Jornades sobre el Fet Migratori amb una interessant xerrada sobre les causes i les conseqüències de la crisi econòmica i les seves recomanacions per a superar-la. El catedràtic ho feu després d'alertar sobre problemes molt seriosos que acaben sent ignorats per qüestions financeres o per esdeveniments imprevistos, com són la crisi alimentària, l'ecològica o la de valors.

Oliveres denuncià la inacció dels governants mundials davant del problema de la fam. "Es van negar a aportar 50.000 milions de dòlars anuals per eliminar-lo i després han injectat al sistema financer dos bilions set-cent mil euros, el que em sembla inacceptable, irracional i criminal i s'explica perquè els governs que ajuden i els bancs que reben són els mateixos o amics íntims", digué.

Després parlà d'especulació mobiliària i immobiliària, de la que va donar exemples generals però també casolans. En aquest sentit, tornà a acusar els governants per no haver volgut escoltar les advertències de les conseqüències que aquest sistema especulatiu podria provocar i per no fer després res per acabar-hi amb ell i amb els perjudicis que ha provocat, entre els més greus la destrucció d'ocupació. Oliveres va passar aleshores a proposar respostes, entre les quals apuntà als immigrants, que "no poden pagar els plats trencats de la crisi", en les seves pròpies paraules.

En aquest sentit, el ponent va reconèixer que aquesta "és una resposta egoista no solidària, però l'hem de barallar per pura necessitat", assegurà l'economista per a qui el desequilibri poblacional que pateix el nostre país, amb la repercussió que aquest té pel que fa a l'estat del benestar, pot reconduir-se gràcies els nouvinguts que "aporten a la nostra economia 6.000 milions d'euros més de la despesa que hem de fer per ells".