Productes. Avui és una oportunitat per atracar-se al comerç just - Caritas

TW
0

Avui es celebra per vuitè any el Dia Mundial del Comerç Just a Menorca; el dissabte 14 de maig més de setanta països s'agermanen per recordar que moltes cooperatives i petits productors depenen de la nostra presa de consciència per tenir un futur més digne. S'Altra Senalla-Caritas i la Fundació Vicenç Ferrer uneixen energies, talent i optimisme per celebrar aquest dia, amb la col.laboració de la Direcció General de Cooperació del Govern Balear i l'Ajuntament de Maó.

Ens hem de sentir amb sort no només de poder celebrar aquest dia amb festa i alegria, sinó també de poder elegir l'origen dels nostres aliments i la justícia i solidaritat que hi ha implicades en la seva producció, compra i venda. Estem a la part afortunada del món; tres quartes parts d'aquest pastís que hauria de ser consumit amb més seny i solidaritat no poden dir el mateix. Així doncs, el 14 de maig més que un dia de celebració, és un dia d'esperança per aconseguir un futur millor per ells i els seus fills.

Com veureu, al cartell de convocatòria d'aquest any hi ha de protagonista un pastís de xocolata, fet amb productes de Comerç Just. Fa venir salivera! Ens l'enduriem tot, oi? Però això significaria deixar-ne sense a moltes altres persones que en tenen tantes ganes com nosaltres... Així doncs, d'aquest pastís agafarem només el que necessitem, sense cobdícia ni golafreria. Més d'una vegada els hi hem dit això, als fillets i filletes però, ens ho diem tant com caldria a nosaltres mateixos? Pensar en els que vindran o que estan just rere nostre, esperant a rebre la seva porció, és la manera més directa i clara de comprendre que tots tenim dret a cobrir les nostres necessitats, però per això també cal la solidaritat dels altres, i un poc de justícia i de generositat. Centenars d'aquests pastissos hi seran no només a Menorca, sinó a tot l'arxipèlag i a moltes ciutats d'Espanya.

En el Claustre del Carme de Maó muntam tallers creatius, i es reunim amb tots aquells qui vulguin venir per escoltar el nou llibre "Maria i el món" i també s'ofereix menjar cuinat amb productes de comerç just.En aquest dia tan important feim present a una voluntària que va donar l'impuls definitiu al Comerç Just a la nostra illa, na Carmen Marcén, recentment desapareguda.

Gairebé cada poble i ciutat de Menorca té una botiga de comerç just ben aprop vostre. Només per curiositat, entreu-hi i tafanegeu. Els voluntaris i les voluntàries us ajudaran i aconsellaran amb simpatia tot el que vulgueu conèixer dels productes que us interessin. Trobareu aliments bàsics, com pasta feta amb quinoa, sucre morè de les illes Maurici o del Paraguai, cafè d'Etiòpia o arròs de Tailandia; conserves, com margalló de Costa Rica i mel de Xile, o salses, com mostassa de Sudàfrica; també herbes, espècies i sals aromàtiques per donar un gust diferent i especial als vostres plats; dolços, com les exitoses galetes de mel o d'anacards amb cacau, i una àmplia varietat de xocolates i bombons de tot el món; snacks per a tots els gustos, des de barretes de sèsam fins a galetes de xocolata amb sucre de canya i gingebre; a l'estiu tenim refrescos de sabors exòtics (guaranà i rooibos, o mango, per exemple), i per suposat, tota una àmplia gamma de tes i infusions de tot el món que satisfaran els paladars més exigents.

Però si cerqueu fer un obsequi diferent, podeu elegir des de llibres d'autors compromesos amb la sostenibilitat i la justícia per grans i fillets, com abillaments ètnics (braçaletes, collars, arracades... de llenya, de plata, de vidre...), articles de decoració per a la llar i altres de cuina de ceràmica o de diferents castes de llenya, cosmètics i sabons 100% naturals i sense experimentació amb animals, joguetes amb un encant molt especial i amb consciència pedagògica... Regals fets amb un ús controlat dels recursos naturals, que segur no passaran desapercebuts: ni per qui el rep, ni per qui el fa, ni per qui, d'aquesta manera, veu reconeguda la seva vàlua humana i social. I una cosa molt important en un món que ens oculta massa informació fonamental o ens la desvirtua per als seus propis interessos: cada producte o article dóna a conèixer com a mínim tot el procés de cultiu i producció, qui l'ha elaborat i d'on prové. Amb aquest accés a les dades i al lloc on es venen, ens podem treure la màscara de l'escepticisme i confiar-hi plenament.

El Comerç Just no suposa només dignitat als treballadors en una societat de mercats, sinó també un concepte de pensar, una manera de viure el món i conviure-hi. El fet de comprar un sol producte de Comerç Just ja suposa una petita oportunitat perquè totes les persones que han participat en la producció i el.laboració d'aquell producte, i el seu origen, tinguin una oportunitat per cobrar el sou que li pertoca, prevenir l'explotació infantil i la discriminació de sexes, evitar la sobreexplotació dels recursos naturals. Aquesta llarga cadena acaba a les nostres mans, després d'una suma d'esforços que, malgrat no omplir grans expectatives econòmiques, sí ens les dóna a nivell humà i estableix un contracte honest entre productors i consumidors que no s'espatlla ni es trenca per altibaixos econòmics o afany de guanys.

El Comerç Just, en definitiva, és una alternativa real i confirmada des de fa dècades, amb èxit creixent i amb la ferma voluntat de retallar les desigualtats que l'ultraliberalisme econòmic crea, separant el Primer Món del Segon i el Tercer a gran velocitat.
Per una gran causa, una petita compra.