Llana blanca i estufada. L’entrega de les pells és un acte ple de significat per al caixer pagès i l’assaonador - Ricardo Álvarez

TW
0

No sols la calor anuncia que Sant Joan s'atraca. L'entrega de les pells que serviran per a vestir s'homo des Be es convertí ahir en un acte ple de significat per al caixer pagès de Tramuntana i la seva família. "Ja ho tenim a prop, passa deveres el temps", es comentà.
L'assaonador, Miquel Salord Coll, tenia preparades sis pells. El caixer pagès, Pau Bosch Pons, i la seva esposa, Marisa Bagur Casasnovas, triaren les dues que serviran per fer el davant i el darrera de la vestimenta de s'homo des Be, Pau Bosch Salord. Sempre se n'entrega una tercera per si s'ha de menester per fer qualque afegit al vestit blanc i llanut i, fins i tot, una quarta, que serveixi d'estora per al descans de l'anyell escollit en el dia assenyalat.

L'amo i madona seleccionaren les pells amb il·lusió, acompanyats pels dos fills, na Roser i en Pau, qui farà de descarregador. Escolliren segons la talla, la blancor i la qualitat de la llana. S'homo des Be s'ha de lluir en el dia assenyalat! "En tindrà de calor...", digué madona amb un somriure.

L'assaonador rebé a la família a casa seva, a Calespiques, encaixant la mà al caixer pagès. Miquel Salord Coll, de 45 anys, és avui l'únic assaonador en actiu a Menorca. Pren el relleu en l'ofici del seu pare, Miquel Salord Sastre (en Quel Conxa), que morí el passat mes de març. "Poc després de morir mon pare vaig haver de començar a triar les pells. Es sol fer poc abans de Pasqua i enguany va caure prest. He anat un poc apurat perquè tot i que m'havia ensenyat, sempre tenia un dels seus consells i la seva mà d'ajuda", afirma.

Just després de l'entrega de les pells, l'assaonador li donà l'enhorabona al caixer pagès amb una estreta de mans. "Procurau tenir les pells orejades i no les poseu una damunt l'altre", l'aconsellà l'assaonador. Ara que les pells ja són a ses Tavernes, la feina serà de madona i la sogra, Juanita Pons Marquès, que hauran de tallar-les i cosir-les per a que venguin a mida per a s'homo des Be, Pau Bosch Salord. L'amo de Son Planas les lluirà el proper 19 de juny, descalç, pels carrers de Ciutadella i serà l'orgull de tot el poble.