TW
0

Autofitxa

Em dic Martí Carbonell, tenc 25 anys i som d'Alaior. Vaig estudiar Història especialitzant-me en Arqueologia, que és una disciplina que m'apassiona. Diria que a més de ser la meva feina, l'arqueologia és una de les meves grans aficions. Així i tot, també m'agrada viatjar.

En quin moment decideix que el seu futur és l'arqueologia?

Quan tenia 14 anys vaig anar a una excavació a Talatí de Dalt i me va agradar moltíssim la feina que es desenvolupava a la zona. Jo diria que aquesta visita va ser determinant perquè jo em decidís a estudiar Arqueologia. De fet, primer vaig fer Història i després, un màster d'Arqueologia. Durant els estius vaig treballar a Torre d'en Galmés i a Cornia i també vaig poder anar a fer feina a jaciments de Tunísia, Algèria i Catalunya. Actualment faig seguiments arqueològics a diferents obres.

I del jaciment de Cornia, que aquests dies ha estat molt citat per la troballa del nounat i és on es troba vostè actualment,què diria que té d'especial?

A més a més de ser espectacular i monumental m'atrau molt que, com en tots els jaciments, tot és simbolisme i misteri, no saps què trobaràs amagat davall la terra.

Aquest és per a vostè el ganxo que té l'arqueologia?

Per a mi sí, aquesta incògnita d'anar treballant i no saber amb quines troballes et faràs, és excepcional. I a més, he de dir que a mida que més relació tens amb aquest món de l'arqueologia i més hi treballes, més m'agrada, més m'apassiona.

És una feina molt constant en què la recompensa de fer-se amb una troballa molts cops no arriba fins després de molts de dies de treball. No és així?

Així és, normalment estàs molt de temps sense trobar res, només rascant i fent treball de camp però la veritat és que en el moment que trobes alguna cosa és la gran recompensa i te n'adones de l'important que ha estat la feina feta anteriorment.

Al llarg de la seva trajectòria com arqueòleg té previst aconseguir alguna fita, com pot ser treballar en algun jaciment en concret?

De fet no hi pens amb això. Jo vaig fent el dia a dia i estic molt satisfet del moment en què em trobo.

Ha parlat d'Algèria i Tunísia. Quines diferències destacaria respecte a Menorca?

Hi vaig anar durant dos estius a través de la universitat. Era un jaciment púnic i l'excavació es desenvolupava a nivell de fonaments. Aquí, tot és monumental, enorme en altura, fet que impacta molt més a l'hora de treballar-hi.

Quin ha estat el moment més remarcat de la seva carrera com a arqueòleg?

Jo destacaria la campanya a la Torre d'en Galmés quan treballàvem al Cercle 7 i vam trobar restes humanes. Me va impactar molt perquè no ho havia vist mai abans.