comitiva des be. Sebastià Salort (fabioler), Valeriano Allés (caixer casat), Antoni Salord (caixer pagès), Florenci Sastre (sa capellana), Manuel de Soto (caixer senyor), Pau Bosch Pons (caixer pagès), Pere Àngel Bosch (caixer fadrí), Pau Bosch Salord (s’Homo des Be) i Pau Bosch Bagur (descarregador) - Myriam Traid

TW
0

La nit del dissabte va ser intensa a la posada del caixer pagès de ses Tavernes. Devers les 6.15 hores d'ahir la família s'aixecava després d'una multitudinària Vetla des Be. El protocol es posava en marxa per a cosir el flocs a l'anyell de Sant Joan i vestir s'Homo des Be. Mancava un quart per les vuit del matí, quan el caixer pagès i acompanyants sortien per anar a cercar sa capellana, Florenci Sastre. Era de bon matí i ja hi havia gent expectant, seguint les passes dels actes de Sant Joan.

Eren les 8.20 hores quan la comitiva feia entra a Cas Duc. El caixer senyor el rebé a peu d'escala, fent d'amfitrió del matí més polit de Sant Joan. El casat noble era ple de familiars i amics dels membres de la Comitiva des Be i de multitud de periodistes i reporters gràfics. De nou, el casat es convertia en l'epicentre festiu. Mentre la Junta de Caixers i s'Homo des Be i el descarregador gaudien del berenar oferit pel caixer noble, la planta baixa de la casa del caixer senyor era plena de gent, esperant sentir el primer toc de fabiol. Molts encara no havien anat a dormir.

Mancaven pocs minuts per les nou quan Manuel de Soto lliurà la bandera al caixer fadrí, Pere Àngel Bosch. Llavors a la sala gran de Cas Duc es feu el silenci, tots pendents del rellotge i del fabioler. A les nou en punt del matí, Sebastià Salort, demanà permís al caixer noble per començar les visites programades durant el dia. Després de l'autorització del caixer senyor, el fabioler interpretà el primer toc de tambor i fabiol. L'ovació general es va sentir per tota Ciutadella i va fer posar la pell de gallina a tots.

La Comitiva des Be sortí del casat noble, mentre la gent obria passadís, per a iniciar l'itinerari de visites. La primera va ser a les Cases Consistorials, on tota la Corporació, encapçalada pel batle, José María de Sintas, rebé s'Homo des Be i els caixers. Més de 200 persones gaudiren del berenar oferit per l'Ajuntament als representants institucionals i socials de l'Illa. Després de l'Ajuntament, la Comitiva va visitar Cal Bisbe, on va ser rebuda per monseyor Salvador Giménez Valls.

Les següents visites van ser a la seu del Consell, a l'Hospital Municipal i a la representació de "Foc i Fum" al Teatre Salesià.

En la representació de Sant Joan Baptista, s'Homo des Be, Pau Bosch Salord, va passejar l'anyell per tota Ciutadella, descalç i amb les creus vermelles pintades al cos. El símbol de l'Agnus Dei va anunciar en cada una de les visites l'arribada de les festes de Sant Joan. Anava acompanyat pel descarregador, Pau Bosch Bagur, precedit pel fabioler i seguit, en parelles, del caixer fadrí, Pere Àngel Bosch, amb la bandera; i el caixer casat, Valeriano Allès, amb una de les safates d'argent per a la recapta; els dos caixers pagesos, Pau Bosch Pons i Antoni Salord Moll (amb l'altra safata); i per últim, el caixer senyor, Manuel de Soto, i el caixer capellà, Florenci Sastre. Enguany, com a curiositat històrica, tancaven el grup dos policies municipals, després de que no hi hagués guàrdies civils voluntaris per a acompanyar Es Be.

La Comitiva realitzà totes les visites amb retard. El dinar es celebrà a la posada del caixer pagès de ses Tavernes, Pau Bosch Pons. L'itinerari finalitzà més enllà de les 23 hores, l'hora programada d'acabada. Era tard, quan començà la beguda a cas caixer casat, Valeriano Allès, al carrer Orient nombre 16. Va ser llavors quan la gent acomiadà amb sentiment el Dia des Be, mentre Àngela Pons Caules, esposa del caixer casat, onejava la bandera davant les ovacions de tots. Va ser una jornada intensa, multitudinària i que va fer reviure a Ciutadella el dia més sentimental i íntim de la festa gran.