TW
0

Autofitxa
Em dic Pere Massó. Vaig néixer a Girona l'any 1975 tot i que sempre he viscut a Canet de Mar. Vaig arribar a Menorca l'any 1994 per fer el servei militar as Mercadal. Em va agradar tant l'Illa que em vaig quedar a viure aquí. Durant molts anys he treballat en el sector immobiliari però fa uns anys que treballo com a auxiliar d'arqueologia subaquàtica a l'Ecomuseu Cap de Cavalleria.

Va arribar a Menorca amb només 17 anys ¿Què és el que més el va atraure de l'Illa?
Em va agradar molt la tranquil·litat que es respirava i la manera de viure dels menorquins. Després d'acabar el servei militar vaig tornar a Canet de Mar per comunicar a la meva família que em quedava a viure a Menorca. Només vaig tardar quinze dies en tornar de nou.

On es va instal·lar?
As Mercadal. Allà vaig muntar una empresa immobiliària que es deia "Propietats" i que va estar oberta fins fa un any. Em vaig dedicar a aquest món durant molts anys fins que vaig conèixer el director de l'Ecomuseu Cap de Cavalleria, Fernando Contreras. Ell em va animar a fer un curs de arqueologia subaquàtica que organitzava l'Ecomuseu i em vaig quedar enganxat.

Ja era aficionat al submarinisme?
Sí. Sempre m'ha agradat molt el mar i estar davall l'aigua. Després de fer el curs, l'any 2007, vaig començar a col·laborar amb l'Ecomuseu fins que finalment em van contractar.

En què consisteix l'arqueologia subaquàtica?
Davall la mar es fa servir una metodologia concreta tot i que algunes de les tècniques que s'empren són similars a les que s'empren a terra. És cert que per dedicar-te a això has de tenir unes mínimes condicions físiques perquè passes moltes hores sota l'aigua. També s'ha de tenir molta cura per garantir la seguretat. Com tot, amb el temps, un va aprenent. És tot qüestió de pràctica.

Treballen en solitari?
Mai. No és prudent. Les immersions es solen fer en parella. A més, abans de davallar s'han de establir les pautes de feina perquè sota l'aigua la comunicació és molt complicada.

Suposo que les eines que empren deuen ser especials...
Algunes sí i altres no. A vegades hem de dibuixar sota l'aigua i per això emprem una pissarra de metacrilat coberta amb una mena de paper vegetal i un llapis especial.

Entre les seves tasques està la de mostrar als alumnes de l'Ecomuseu les tècniques de l'arqueologia subaquàtica...
Sí. Els hi ensenyam la metodologia i la forma de treballar sota l'aigua. Menorca és un lloc idoni per dur a terme aquesta feina perquè hi ha molt patrimoni. Tot i així, és important conscienciar a la població de la importància de les peces per conèixer la història de l'Illa.