Coordinadors. Cristòfol Barber i Sílvia Pons s’han encarregat de donar forma al recull - c.b./s.p.

TW
0

"Històries des Mercadal. 101 testimonis en primera persona" és una obra coral escrita per més de cent persones des Mercadal o persones que, per una cosa o altra, han tingut relació amb el poble. El llibre reforça la idea del poble autor, el poble constructor de la història. Avui a les 20.30 h se celebrarà la presentació del text.

Coordinat per Cristòfol Barber i Sílvia Pons, editat per Xerra i Xala i amb la col·laboració de l'Ajuntament des Mercadal i l'Obra Social la Caixa, podríem dir que "Històries des Mercadal. 101 testimonis en primera persona" és la continuació d'un primer llibre que es va publicar fa set anys: "Es Mercadal: Instants d'un segle. Cent anys de memòria en imatges". En aquest cas el llibre és un recull de relats personals, en primera persona plens de vivències i emocions. Relats que ens expliquen vivències d'antany, experiències viscudes o simplement fets quotidians rescatats de l'oblit.

Precisament una de les particularitats més destacables d'aquest llibre és la idea del poble autor. Les històries s'expliquen en primera persona i les narren els mateixos protagonistes o persones molt pròximes. Aquest punt de vista ens apropa amb màxima fidelitat als fets, als sentiments i a la manera de viure i explicar cada història. Són històries particulars i íntimes que, al final, esdevenen històries universals traslladables a tantes i tantes vides. I és que, per molt pròpia i exclusiva que ens sembli la nostra història, la realitat evidencia que aquesta mateixa pot ser viscuda per persones diferents. Per açò, a través de les vivències personals, ens és possible conèixer la història col·lectiva de moltes generacions.

El dia a dia, d'antany, explicat des de la discreció i sense fer renou, protagonitza moltes de les històries. "Històries des Mercadal" no és un recull total ni tancat de la memòria humana i gràfica del nostre poble, és només una porta oberta al passat i al record. No pretén ser un recorregut exhaustiu o sistemàtic amb la intenció de passar pertot; és, simplement un tast de la nostra història explicada a través dels ulls de molts dels que l'han viscuda.

Volem destacar també la particularitat de cada text en la seva redacció. El fet que el recull consti d'un gran nombre de textos signats per diferents autors justifica la diversitat narrativa del conjunt. Hem respectat al màxim les estructures i les paraules dels autors, i la nostra intervenció com a coordinadors del conjunt de l'obra s'ha limitat a revisar, únicament, qüestions ortogràfiques i a unificar criteris lingüístics i dialectals, juntament amb la tasca duta a terme pel Servei d'Assessorament Lingüístic del Consell.

El llibre ha estat, des del primer moment, un llibre obert a tothom que hi volgués participar. A tothom que ha participat només se'ls posava una condició: obrir els calaixos i rescatar una fotografia, una imatge de la seva vida, i que aquesta es convertís en fil conductor de la seva història particular. Les fotografies escollides han sobreviscut el pas del temps i il·lustren moments viscuts. Esdevenen un ric testimoni històric en la mesura que capten un seguit d'elements propis d'un moment determinat. Val a dir que en el recull que ens ocupa no hem tingut en compte el vessant artístic o tècnic atribuït tantes vegades a la fotografia. No és d'estranyar, idò, que trobem fotografies desenfocades, desenquadrades i amb una manca evident de tècnica en la seva presa.

Un altre criteri era l'extensió; per qüestions de maquetació i d'agilitat lectora es va considerar convenient encarregar textos breus i condensats, és a dir, explicar en poques línies allò que ha significat tantes i tantes hores en els pensaments de la gent, tants i tants minuts de records irrepetibles. Així, el text esdevé un reforç explicatiu d'una fotografia que, moltes vegades, xerra per ella mateixa.

"Històries des Mercadal" és un sac d'històries, de firmes i d'experiències personals; 101 històries més que entranyables encapçalades per un pròleg molt especial que es desvetllarà just en el moment de la presentació.