TW
0

Els renclins li molestaven. Però no era dia de queixar-se sinó de lluir bell i esplendorós davant tanta i tanta gent reunida al poble. En Xoroi estava neguitós. Passades les quatre de la tarda ja anava ben aclarit, amb les trenes fetes i guarnint gualdrapa. Malgrat ser el vuitè any que participava a la colcada aquest seria especial. I és que la companya de sella, de tan sols 21 anys i amb una experiència dotze anys participant-hi, s'estrenava com a caixera sobreposada.

Eren passades les cinc del capvespre quan la presència del fabioler indicava que era hora d'anar a cercar la bandera a l'Ajuntament i començar amb el replec de la colcada. Emoció a casa dels Taltavull. Sentiments d'alegria i nostàlgia s'encontraren. Elena Taltavull va pujar amb un llacet a la solapa de la jaqueta en record del seu pare, en Miquel Taltavull, de Binifabini. Una escena que es va repetir en tots els caixers.

Gent i més gent. Era el moment de saludar a en Regidor, company de protocols del caixer capellà, Francesc J. Cardona i, poc després, a en Nin, el company de gesta de la màxima autoritat, Francesc Ametller.

Així, el moment més intens estava a punt d'arribar. La Plaça romania plena a vessar. En el caragol, els flaixos enlluernaven i de repent, giravolta de cap per discernir aquella disfressa enmig de la Plaça a la què tothom li feia fotos. Perruca lila amb banyes de diable, cua i faldeta que no deixà indiferent a qui circulava pel seu costat. Tothom reia i els amics, satisfets de l'èxit de la broma al seu company.

En Xoroi esperava ansiós el tret de sortida, esperava les notes de la Banda de Música des Mercadal. I així va ser. A les 19.30 hores, en Regidor i en Nin sortiren a dansar ritme de pas doble per donar pas a l'anhelat primer jaleo de Sant Martí. En Xoroi i en Mingo s'encarregaren d'obrir el torn. Salts nets, de pujar i baixar. Caminar, encara no. Més salts i més gent sostenint-se als lloms. Música. Emoció. Eufòria. Una restreta de regnes. I cap a la sortida. Alè. Descans. Satisfet. Una capadeta a en Mingo i cap a la recerca de la segona.

Acabat el jaleo, Es Mercadal va celebrar les solemnes completes en honor a Sant Martí amb el lliurament de les tradicionals candeletes. I la festa dels cavalls s'acomiadà fins avui quan es celebrarà el dia gran des Mercadal amb un concorregut darrer jaleo que començarà entorn a les 11 hores del matí i que inclourà el lliurament de les canyes verdes.

La jornada es va desenvolupar sense incidències greus. Creu Roja informà al tancament d'aquesta edició que s'havien realitzat una trentena d'intervencions, cap d'elles de caràcter greu. La majoria van ser produïdes per cops de cavalls i excessos amb l'alcohol.