pina. El compositor és a l’Illa per estudiar a fons la seva essència - PACO STURLA

TW
0

Per cel, terra i aigua. Des d'una volta amb avioneta fins un passeig per la platja i una travessia en vaixell. Des d'una excursió al Toro fins un fort contacte amb el vent del far de Nati o amb les ones de La Vall. Des d'assaborir llegendes fins palpar mites. Aquesta és l'agitada activitat que el compositor José Alberto Pina (Cartagena, 1984) està desenvolupant a l'Illa amb una missió, de cap manera turística i lúdica sinó laboral.

La Banda de Música de Ferreries juntament amb l'Ajuntament del municipi i el recolzament del Consell ha encomanat a Pina que composi una obra que parli, expressi i senti sobre Menorca, un projecte que el compositor ha acceptat com un dels projectes més ambiciós al qual s'ha exposat mai.

Ara toca conèixer Menorca, pam a pam, quilòmetre a quilòmetre per tal que, després, les muses de la inspiració facin la feina de composar i converteixin l'Illa en protagonista d'una obra musical que podria d'aquí a pocs anys sonar amb força arreu del món.
Pina, qui aquests dies fa el treball de camp, explica que serà un poema simfònic per banda amb música programàtica i que tindrà una durada aproximada de vint minuts.

De moment, el paisatge, la naturalesa, els penya-segats estan imprimint-se fort en cor i ment del compositor.
Tot va començar quan el director de la Banda de Música de Ferreries, Josep Agustí Colom, es va marcar com a objectiu interpretar una de les obres d'aquest compositor, "El Triángulo de las Bermudas", un poema simfònic que narra la doble realitat que entranya aquest misteriós triangle, les desaparicions de vaixells i avions i la bellesa de les platges d'arenes rosades i paisatge paradisíac.

La banda va tenir un contacte amb el compositor per tal de treure a la llum una peça complicada però carregada d'ambicions i que prometia. Pina va tenir l'oportunitat de desplaçar-se fins l'Illa per escoltar la interpretació d'aquesta composició i fou a partir d'aquell moment quan es va pensar en una obra feta per Menorca.

El president de l'Ateneu Musical de Ferreries, Josep Cardona, assegura que és una iniciativa que no només parlarà de música sinó també de promoció i publicitat ja que l'essència menorquina s'espargirà arreu del món de la mà de la música.

Malgrat desconèixer encara el cost que pot tenir aquest projecte, Cardona indica que el preu pot variar notablement segons la durada de la peça i d'altres circumstàncies. Així el cost pot oscil·lar entre els 2.000 i els 9.000 euros.

Per la seva banda, Pina explica que coneixent la formació per a qui es muntarà l'obra, "em permetrà concretar més el paper de cadascun dels instruments".

En aquest sentit cal recordar que la banda ferrerienca compta amb uns vuitanta músics amb una trajectòria que "gràcies a la passió i l'afany del director Josep Agustí Colom ha crescut professionalment i tècnicament". I així ho ratifica Pina qui indica que "quan vaig sentir la banda sonar em vaig quedar impressionat i sorprès de la qualitat que desprèn a través de les notes".

José Alberto Pina indica que la seva carrera "no és molt llarga" però sí podem afegir-hi l'adjectiu d'intensa. Moltes bandes conegudes s'han interessat per les seves composicions com és el cas de la Banda Municipal de Madrid alhora que ha fet un salt cap a l'estranger. De fet, algunes obres han estat gravades a cd i també treballa en una editorial d'Holanda.

La previsió de l'Ateneu Musical és que la peça és pugui posar en escena el 2013, en concret, en el concert de Sant Antoni que la Banda duu protagonitzant fa ja dos anys, i que enguany captivà amb la interpretació de "El Triángulo de las Bermudas".