TW
0

En els darrers dies el Secretariat Diocesà de Missions ha propiciat dues activitats que, malgrat ser habituals en l'estiu menorquí, no deixen de sorprendre. La primera, a Fornells, el passat dissabte, a les 20 hores, es va iniciar la venda de menjars menorquins, amb la intenció de recollir fons per als projectes en què, a Equador, treballava la missionera Carme Marcén, que va morir la primavera passada. La segona, dimecres, al Santuari de la Mare de Déu del Toro, on un grupet de persones es va trobar per a pregar pels missioners menorquins i, aquesta vegada especialment, pels malalts. Una i altra activitats són els motors de les Missions: la pregària i el desenvolupament, la comunió en la fe i el suport econòmic. Una i altra han d'anar agermanades ja que sense aquesta complementarietat cap de les dues accions tindria un sentit complert.

La Fira Missionera de Fornells no podia anar millor. Encara que sempre hi ha detalls a millorar, aquest any s'han superat les aportacions en menjar d'altres anys, fet que posa de relleu la capacitat de compartir que té la societat menorquina. També l'aportació econòmica recollida ha estat major que la d'altres anys, als voltants dels 3.550 euros. La nombrosa presència de compradors va fer que en poc més d'una hora i mitja s'hagués venut tot el que s'havia recollit, i era molt. Es va rifar un caldera per a quatre persones a un conegut restaurant de Fornells. El guanyador va ser el nombre 974, que encara no l'ha recollit. Cal destacar la col·laboració de establiments de restauració, botigues, forns, i particulars de tota l'Illa, però especialment de Fornells, sense la quals seria impensable la contribució a projectes com el de Equador. La col·laboració de l'Ajuntament des Mercadal i Port de les Illes Balears fan possible la instal·lació al costat de la Casa del Contramestre, en un marc incomparable, així com la música del grup No hi són tots, que com els darrers anys va arrodonir el que fou una festa de la solidaritat.

La trobada del dimecres al Toro tenia un altra to. El recolliment, el record dels missioners escampats per tot arreu i el dels malalts que ofereixen el seu patiment en bé de l'obra de l'evangelització, eren els eixos de la pregària, presidida pel bisbe Salvador Giménez. En un gest de confiança en Déu, posats en mans de la seva Mare, es van llegir alguns passatges de la Paraula de Déu que ens conviden a no defallir en les proves. Després de les paraules de monsenyor Giménez comentant les lectures, es van recordar tant l'experiència en primera persona de Joan Febrer, que ha viatjat a Bluefields, Nicaragua, com les converses que al llarg de l'any s'han tingut amb alguns dels missioners que han vingut a Menorca per diferents motius. Els diferents caires de l'evangelització i el desenvolupament es van fer presents d'aquesta manera en la pregària. També es va pregar per la JMJ 2011 que comença pròximament a Madrid, per les famílies dels missioners i pels presents. La trobada va acabar compartint al pati algunes coques a la fresca.

Han estat dues activitats que, dins la quietud de l'estiu en què les activitats pastorals afluixen el seu ritme, volen ser com una bengala que crida l'atenció sobre una realitat que no té descans: la Missió d'evangelització i desenvolupament que duen a terme els missioners.