TW
0

Autofitxa
Vaig néixer el 21 de setembre de 1977 a Vilafranca del Penedès. Després d'estudiar un cicle formatiu de grau superior d'Arts Gràfiques vaig formar-me a l'Escola d'Art Floral de Catalunya. Fa dos anys que visc a Menorca i, concretament, as Murtar. Faig feina com a florista free-lance i alguns dels meus treballs es poden veure al meu blog: www.foixcervera.blogspot.com

Quan va començar a interessar-se pel món de les flors?

Va ser una mica per casualitat. Per pagar-me els estudis d'Arts Gràfiques vaig fer feina a una floristeria i, poc a poc, em va començar a agradar molt aquest món. Posteriorment vaig estudiar a l'Escola d'Art Floral de Catalunya.

L'ofici de florista està suficientment reconegut?
No gaire. A altres països, com Alemanya, la cultura de l'art floral està molt arrelat. Els nens aprenen els noms de les flors i plantes des de ben petits i, per tant, quan algú va a una floristeria sap el que vol demanar. Pel contrari, a Espanya només es compren flors quan neix qualque nen, quan mor algú o per un casament. La gent truca a la floristeria i demana un ram però els hi es igual les flors que els hi posis Jo he tingut l'oportunitat de viatjar per conèixer noves tècniques i fins i tot he pogut treballar amb Gregor Lersch, un gurú de l'art floral.

Què és el que més demana la gent?
Sobretot, rams de núvia i també decoració de locals i rams d'aniversari. A mi el que m'agrada més és fer rams de núvia. La finalitat principal és que aguantin 24 hores i, per tant, pots treballar les flors plàsticament.

Quins materials utilitza?
Cada florista té el seu propi estil i ha evolucionat d'una manera o altra. Jo col·laboro molt amb jardiners perquè, pels floristes, les podes són un tresor. També introdueixo en els meus treballs elements reciclats com plàstics o papers, sense deixar de banda la part vegetal, es clar. M'agrada fer servir allò que els altres no necessiten per res. Per una altra banda, soc seguidora del "Land-art", un corrent artística que va sorgir als anys 60 i que consisteix en fer una intervenció molt subtil a un espai natural, de manera que la mà de l'home sigui pràcticament imperceptible.

Es pot sobreviure com a florista free-lance a Menorca?
La veritat és que és complicat, hi ha poca feina. Hi ha iniciatives, com Maó+Flors, que són molt positives i potencien la feina dels floristes. Hi ha persones, com jo, que no poden viure sense estar envoltats d'una mica verd però, per altres, les flors són un article de luxe. És cert que a la gran majoria li agrada anar a un restaurant ben decorat però, normalment, els propietaris són poc inclinats a pagar per l'art floral.