TW
0

Autofitxa. Em dic Bartolomé Vidal Llambías, tot i que tothom em coneix per 'Cuelis'. Tenc 66 anys i visc a Sant Lluís. Estic casat i tenc un filla de 39 anys i un fill de 38. Tenc cinc néts. He estat fuster quasi tota la vida. Ara estic retirat. La pesca amb rai i la caça són les dues meves grans aficions.

Quins són els secrets de la pesca amb rai?
És un tipus de pesca que a Menorca només es fa a Sant Lluís. A Argentina li diuen "atarraya". És una pesca que es fa per terra amb una xarxa que només s'allarga cinc metres, de manera que l'aproximació és la tasca més complicada.

Vostè pesca saupes, però no li agraden. Què fa amb el peix una vegada pescat?
El regal, perquè a casa les saupes tampoc agraden a ningú.

Quina és la saupa més gran que ha pescat?
Una de 15 quilos i 300 grams.

Quin és el millor temps per capturar aquest peix?
A l'hivern hi ha més aigua a les platges i va millor. Estan amb la cua cap amunt i si hi ha molta aigua s'aguanten millor i és més fàcil capturar-les.

Com i quan va començar a interessar-se per la pesca amb rai?
Vaig començar quan tenia 25 o 30 anys arran que el meu pare era molt pescador. De més jove, no hi havia anat mai. Però un dia vaig veure com ho feia ell i em va agradar, sobretot perquè és una pesca molt pràctica.

Recorda la primera vegada que va sortir a pescar?
Sí. Ho recordo molt bé. Vaig anar a la cala Alcalfar. Mon pare em va dir: "Seus a tal banda i veuràs com a les 8.30 sortiran". Va arribar l'hora i jo no veia res. Fins que vaig veure que les tenia al darrera. Em vaig alçar i en vaig agafar set. Vaig tornar ben content.

Quant temps hi dedica a aquesta afició?
Hi vaig pel matí, a les 7. Hi faig mitja hora o tres quarts. No tenc molta paciència. Si duc una estona i no veig res, torn cap a casa.

Hi va tot sol?
Depèn, però m'estim més anar-hi amb amics. Ja he patinat unes quantes vegades i a ca meva no volen que hi vagi tot sol.

Hi ha molta competència entre pescadors?
Evidentment si un sap que hi ha saupes a un lloc però no hi ha pogut anar, no ho diu. Però res més. Quan hi ha uns quants pescadors, tu no pots anar a l'espai de l'altre, clar. Açò es respecta. Però no fa que no xerris amb un i altre.

Per què li agrada tant anar a pescar?
M'entretenc una estona. Ho faig per gust i perquè és pràctic Açò d'anar amb canyes i formatge…res. A jo m'agrada pescar amb rai perquè no requereix dur gaire cosa damunt.

Algú de la seva família segueix els seus passos com a pescador?
No. Als meus fills no els agrada açò. El meu nét de 7 anys sí que torna boig per anar a pescar.

També és aficionat a la caça.
Sí, des de fa molts anys. També perquè el meu pare ho era. Fins i tot m'agrada més que la pesca. Perquè almenys els tords sí que agraden a casa.