TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Maó fa 89 anys. Molta gent me coneix com sa dona d'en Reca. Ara som viuda. He tingut 5 fills, n'Emilio, en José, n'Andrés, en Pedro i n'Ana que m'han donat 13 néts i 1 besnét. Sempre he cosit, fent roba pel vestir quotidià i "arranjos". M'agrada molt l'esport, sobretot el bàsquet i el futbol, és el que mir més per la televisió. Solc llegir "Es Diari" i l'"Sport". Som del Barça, de tota la vida.

Sempre ha fet feina de cosidora?
No. Vaig treballar 12 anys a sa Fàbrica de Gomes, fent botes d'aigua i altres sabates. Jo posava gomes i tapes, te rall de l'any 1939. Després la fàbrica va tancar, jo em vaig casar i vaig començar a cosir a ca nostra.

Quin tipus de vestit confeccionava?
Feia faldes, bates, davantals..., sobretot feia arranjaments, doblecs, escurçar calçons, transformar un vestit en una falda, estrènyer o eixamplar la cintura d'una prenda, fer uns traus i cosir els botons, canviar una cremallera, ajustar unes mànigues. Açò era el meu fort, adaptar, arranjar.

I ara què sol cosir?
Ara només faig arranjaments i sempre en tenc per fer. A casa meva sempre hi ha un munt de roba per a cosir.

Ha canviat molt el món del vestit?
Abans teníem menys roba i l'aprofitàvem més. Hi havia moltes dones que cosien. Ara la gent en sap poc, de cosir, no té temps i els arranjaments són cars. De vegades s'estimen més comprar una prenda nova que dur la que tenen a arreglar, els surt més barat. N'hi ha que no saben ni cosir un botó

Com és la seva vida quotidiana?
Vaig fent, poc a poc, al meu pas. De moment no necessito ajuda de ningú. Vaig a comprar el pa i al mercat, a Sa Plaça, frec un poc la casa, rent la roba amb la rentadora, eh? i em faig el dinar. Solec seure, cosir una estona i mirar la televisió, sobretot esports, més que qualsevol tipus de pel·lícula o programa que, per cert, són molt flacs.

Qui guanyarà la Lliga de futbol?
Uuu...El Barça, per ara, va molt bé. L'any passat ho va treure tot però no crec que enguany ho aconsegueixi. La Lliga la guanyarà el Barça o el Real Madrid, són els dos que van millor. El Madrid ha gastat desastres de doblers. El València queda un poc enrere. Ojalà guanyi el Barça!

Li agrada com juguen? Com definiria el sistema de joc en termes de modista?
Sí que m'agrada com juga el Barça, m'agrada molt. En Messi és una monada, treu els gols de per allà a on no n'hi ha.
Jo diria que el Barça no cus, el Barça broda amb el joc que fa. Bones passades de pilota, jugades guapes, molts gols, és un gust veure'ls jugar!

Ha preparat alguna cosa especial per les festes?
Avui vindrà la filla a dinar. Vaig anar a comprar diferents tipus de carn, de conill, de pollastre, enguany de porc no n'hi posaré. Ho vaig coure tot al forn, llavors ho he picat i faré canelons. Molta feina però els hi agraden molt!