IMATGES FESTIVES. Els 150 cavallers que enguany conformen la qualcada de les festes de la Mare de Déu de Gràcia van oferir els seus millors bots al pla de la Parròquia durant unes tres hores - Gemma Andreu

TW
0

Eren les 21.10 hores quan el tinent de batle de Serveis Generals, Salvador Botella, baixava a pas lleuger pel carrer Sant Roc parlant pel telèfon mòbil i amb gest seriòs. El jaleo, previst per les 20.30 hores, encara no havia començat i les centenars de persones congregades a la Plaça Constitució ja estaven impacients.

Acompanyat per la seva dona, i seguit per la regidora de Festes, Elisa Mus, Botella entrà a l'Ajuntament per les dependències de la Policia Local i, en breus segons, sortí per la porta principal de les Cases Consistorials per rebre el penó de mans de la caixera fadrina, Iris Ortiz Pons. El tinent de batle va onejar la bandera de les festes des del balcó de l'Ajuntament i la plaça va esclatar d'alegria. Per primer cop, el penó va presidir el jaleo des del Consistori i no des de la tribuna de les autoritats.

Inici

Els 150 caixers que ahir conformaven la qualcada van entrar un rere l'altre a la Plaça Constitució i, després de saludar a les autoritats, van oferir els primer bots, més esperats que mai.

Durant el caragol, el més aplaudits van ser els cavallers Miguel Guàrdia, Xavier De Pablo, Miguel Garcés i Juan José Gomila, que van oferir el bots més espectaculars al pla de la Parròquia. Els més agosarats gaudien fent botar els cavalls mentre el públic reclamava l'inici de la música.

El rellotge marcava les s 21.40 hores quan la Banda de Música de Maó va fer sonar les primeres notes de "El postillón de La Rioja", que anunciava l'entrada a la plaça de la caixera batlessa, Àgueda Reynés, i el caixer capellà, Joan Miquel Sastre. Reynés, que ahir es convertí en la primera dona que presideix la qualcada de les festes de la Mare de Déu de Gràcia, va oferir uns primers bots tímids.

La primera intervenció de la batlesa, que s'estrenà sobre el cavall, va ser modesta tot i que Reynès va lluir en tot moment el seu millor somriure.

La primera volta va transcórrer amb normalitat i sense cap incident destacable. Per contra, durant la segona volta dos caixers van caure mentre participaven en el jaleo. La música va aturar durant un moment, fins que els caixers van tornar a pujar sobre els seus cavalls i la festa va continuar.

El jaleo es va perllongar fins la una de la matinada sense haver aconseguit esgotar les ganes de festa de la gernació que omplia uns carrers, un tant menys animats, segons feien notar alguns, en no deixar els bars posar música fins que la Banda posàs el punt final. Aleshores, les barres i la revetlla van pendre el relleu fins la matinada.

Un trasllat a l'hospital i menys intervencions

El jaleo es va desenvolupar ahir amb normalitat i sense incidents de gravetat. En tancar aquesta edició, els efectius de la Creu Roja havien atès a 20 persones, la majoria d'elles afectades per trepitjades i cops de cavall.

Només un jove amb una intoxicació etílica va ser traslladat a l'Hospital Mateu Orfila al voltant de les 23.00 hores. "Va ser per precaució. No semblava greu però així ens vam quedar més tranquils", explicà el coordinador de la Creu Roja, Osvaldo Correche.

El responsable va assenyalar que la festa dels cavalls es va desenvolupar de manera més tranquil·la que altres anys.

"Normalment portem a terme entre 40 i 45 actuacions durant el vespre. Estem molt contents", recalcà.