TW
0

S'estima que són 200 els anys d'antiguitat que té la sínia des Pinaret i el temps i l'abandó havien deixat la seva petjada en ella. També en el seu entorn que, com la sínia, ara llueix polit després que el deu participants d'un curs de jardineria del programa "Ciutadella Reincorpora" hagin treballat de valent durant quatre mesos sota la direcció de César Díaz.

Tots ells, aturats de llarga durada, s'han esmerçat en la intervenció as Pinaret que començà amb la neteja de la tanca que hi havia darrere de les aules i la dels animals, així como de la del magatzem que fou també ordenat i complementat amb el muntatge d'una caseta per a que tot el material i les eines estiguessin sempre en perfectes condicions.

A més a més, els participants han pogut enfrontar-se a altres activitats com ara la creació d'un hort i l'adequació del jardí de plantes aromàtiques i de les jardineres, la neteja dels camins, la fabricació de barreres d'ullastre, la construcció i la reparació de paret seca, la instal·lació de la guia de la parra de les cases, la habilitació de la xarxa d'aigua i d'altres serveis o la col·locació de ferros per aparcar bicis.

I la sínia? Doncs en funcionament a hores d'ara després d'haver substituït les bigues originals i haver adreçat el eix vertical i quadrat l'horitzontal, el que va implicar picar la paret i substituir la platina; canviat el tub, netejat el safareig, el pou i els voltants, reparat la pica i col·locat les claus de pas per la sortida d'aigua del safareig i, finalment, engreixar-la perquè funcionés com d'antuvi. Una feina acurada per tal de rememorar les tradicions de les que és casa acollidora el camp de Menorca.