Ángel Sala. El director del festival, a l’acte de presentació - f.s.s.

TW
0

Avui comença una nova edició d'un dels festivals de cinema més extraordinaris que hi ha arreu del món... Sitges és, durant deu dies, la capital mundial del cinema fantàstic i de terror configurant, sense cap mena de dubte, el certamen més important d'aquest gènere arreu del món...Aquest any, com quasi sempre, hi ha força novetats i curiositats; tot i que es segueix mantenint l'abundància de seccions i la interactivitat amb el públic, tot plegat es modifica: la Secció Oficial Fantàstic tindrà dues branques competitives (Sitges 44 i Òrbita, antic Panorama) i un Panorama fora de competició i s'afegeixen la secció Noves Visions (explorant un fantàstic més experimental, marcat i arriscat) i el Sitges Family, secció expositiva "destinada a educar en els més petits la mirada cinematogràfica", en paraules del director del festival Àngel Sala.

Sala va ser el gran centre d'atenció de la presentació del festival que va tenir lloc dilluns al Palau Marc, la seu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona. El màxim responsable del certamen no va poder evitar el tema de la seva demanda judicial per la exhibició de "A Serbian Film" en la passada edició, tot i la cridada a la interacció cap a públic i premsa, i la "infantilització" del festival amb l'esmentada secció familiar. Això sí , la catalanitat d'aquesta edició i l'enorme i variada productivitat fantàstica va posar d'acord tots els presents: Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat; Fèlix Riera, president del Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) i Miquel Forns, batlle de Sitges, van secundar perfectament les propostes del carismàtic Àngel Sala.

Precisament en una edició que es centra en la robòtica i en la intel·ligència artificial (es farà un homenatge al film de Steven Spielberg "A.I."), "Eva" del barceloní Kike Maíllo, l'esperadísim producte sorgit de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) serà la cinta encarregada d'inaugurar el festival... Serà el primer cop que una pel·lícula parlada en català tingui aquest honor... Altres productes casolans que desperten força expectació seran: "Mientras Duermes" de Jaume Balagueró; "Extraterrestre" de Nacho Vigalondo; "Verbo" d'Eduardo Chapero-Jackson i "Intruders" de Juan Carlos Fresnadillo, tot i que cap d'aquests es troben a la Secció Oficial... També es parla moltíssim, of course, de "Melancholia" del polèmic Lars Von Trier; de "Contagion" del tampoc gaire discret Steven Soderbergh i del projecte en 3D del gegantí Francis Ford Coppola, "Twixt".

Dels favorits a l'hora d'emportar-se els grans premis poc o res es pot dir, com sempre: sonen molt l'esbojarrada "Attack the Block" (Regne Unit) de Joe Conish; l'aposta (aparentment) segura de Takashi Miike "Hara-Kiri: Death of a Samurai" (Japó); la sorprenent "Red State" (Estats Units) de Kevin Smith, el director de "Clerks" o "Mallrats" i, seguint l'entusiasme del mateix Àngel Sala, la primera producció netament fantàstica sorgida de Cuba, es a dir, "Juan de los Muertos" d'Alejandro Brugués...Però, precisament, la impossibilitat d'assignar favoritismes a ningú és un dels al·licients d'aquest meravellós festival de cinema...Una de les meves grans debilitats de sempre com a amant del setè art que, gràcies a l'Organització del Festival i a les eficients gestions del nostre diari, podré gaudir des de dins... per a tots els incrèduls del cinema.