Canal Salat. El torrent que desemboca a Cala Degollador, a Ciutadella, està més eixut que mai - Paco Sturla

TW
0

Si no ha plogut aquesta nit o no ho fa avui matí és perquè l'aigua que venia amb un front atlàntic ha caigut enmig de la mar entre la Península i Balears. Ahir estava previst que la pluja banyés l'Illa, però si no ho ha fet, haurà passat de llis per a Menorca. Una mala notícia després de tota l'aigua que aquest front ha deixat pel camí.

No obstant, les esperances d'aigua tornen per a divendres. I hi ha una alta probabilitat de precipitacions. Els meteoròlegs esperen la primera borrasca de la tardor, amb la previsió que el cap de setmana sigui plujós. El delegat territorial de l'AEMET (Agència Espanyola de Meteorologia), Agustí Jansà, confirma les prediccions que suposarien un alè per al camp de l'Illa, que travessa un prolongat estiu. En alguns punts, d'ençà maig fins ara només ha plogut 30 litres per metre quadrat.

Xavier Pons Cladera, aficionat a la meteorologia i col·laborador de 'Es Diari', confirma les previsions i com a estudiós del temps apunta que la borrasca podria deixar una alta pluviometria damunt l'Illa. Segons les dades que ha obtingut a l'Estació Meteorològica de Trebalúger, as Castell, en el que duim d'octubre el poc que ha plogut no arriba als quatre litres per metre quadrat. De fet, entre setembre i octubre, dos dels mesos que solen registrar més pluges de l'any, només ha plogut quasi 20 litres per metre quadrat. Una xifra que contrasta amb els més de 250 litres per metre quadrat anotats en el mateix període de l'any passat.

Agustí Jansà informa que d'ençà principis de setembre fins ara, es registra un dèficit de pluges del 27 per cent en relació a la mitjana dels últims 30 anys. No obstant, succeeix una cosa curiosa: tant va ploure la tardor i l'hivern passats que el superàvit de pluges en reserva és del 12 per cent. Una dada, que tanmateix, no s'aprecia observant el camp, eixut i amb una preocupant manca de pastura.

Segons el delegat territorial d'AEMET a Balears, tot i que la tardor hagi començat excepcionalment seca, es preveu que finalitzi amb nivells de pluviometria més alts de l'habitual, el que es pot traduir en què venen mesos d'aigua. El que encara tardarà en arribar és el fred. Els meteoròlegs preveuen que tot i que el temps refresqui, de moment la temperatura encara serà càlida.