TW
0

D'aquí a pocs dies s'aixecarà el teló del Teatre Principal per a acollir les dues representacions –divendres 2 i diumenge 4 de desembre- d'"Il trovatore" de Giuseppe Verdi. Amb aquest títol es tanca la XL edició de les temporades d'òpera a Maó.

Des que en 1972 l'Associació dels Amics de s'Òpera va impulsar la restauració del gènere operístic a l'Illa, "Il trovatore" s'ha pogut veure en tres ocasions (1974, 1983, 1994) i de nou es presenta l'oportunitat de gaudir d'una de les grans obres mestres del repertori.

En aquesta ocasió la relació de cantants presenta una característica comú, que és l'alt grau d'especialització en la música de Verdi. "Il trovatore" és una òpera extremadament exigent per als quatre cantants que interpreten els personatges principals de Manrico, Leonora, el comte di Luna i Azucena. Pel que fa al cor, hi ha fragments tan cèlebres com el conegut "cor de l'enclusa" que li atorguen un protagonisme considerable.

En primer lloc, destaca la presència del tenor Walter Fraccaro en substitució de Fabio Armiliato, qui no podrà participar en aquestes representacions per motius de salut. Fraccaro, que interpretarà el paper de Manrico, va debutar el 1994 al Liceu de Barcelona i des de llavors actua regularment als principals teatres d'òpera com el Teatro alla Scala de Milà, l'Arena de Verona, Roma, Nàpols, Londres, Berlín... Per al 2012 té previst, entre d'altres projectes, interpretar aquest mateix rol de Manrico al Metropolitan de Nova York.

En un altre dels personatges principals, el de Leonora, hi trobarem Julianna di Giacomo, una jove soprano que aquesta temporada ja ha interpretat al Met de Nova York i també, dirigida per Zubin Mehta, a Tel Aviv i Jerusalem.

Alberto Gazale, baríton, serà el comte de Luna. En les darreres temporades ha actuat a l'Scala, Gènova, Florència, Torí, Zúric, Viena, Roma o Tòquio.

Irina Mishura, que encarnarà Azucena, és una veterana mezzosoprano que ha actuat arreu del món, ja sigui en òperes, com en concerts o recitals. Nascuda a Rússia, va emigrar als Estats Units en 1992 i allà va continuar els seus estudis musicals. Fa onze anys va debutar al Met de Nova York, cantant Samson et Dalila amb Plácido Domingo. Ha interpretat el paper d'Azucena en múltiples ocasions, les més recents a Nova Orleans (2011), l'any passat a Parma i el 2009 al Liceu.

El baix barceloní Stefano Palatchi, que serà Ferrando en aquest "Trovatore", ha celebrat fa poc els 25 anys sobre l'escenari (amb aquest motiu la revista "Ópera Actual" li va dedicar una extensa entrevista i la portada del suplement especial de la temporada 2010-11). Les crítiques alaben les seves qualitats vocals, però també el desenvolupament de la seva faceta com a actor, molt important en òperes com la que es realitzarà a Maó aquest cap de setmana.

Una menorquina

L'elenc es completa amb la soprano Maria Camps, la representant menorquina en aquesta òpera, que interpretarà Inés, la confident de Leonora. Maria Camps ja havia interpretat un paper solista a "Le nozze di Figaro" de Mozart, òpera realitzada a Maó en 2007. Per últim, els personatges de Ruiz, un gitano i un missatger s'han confiat a Kostiantyn Andreiev, Ricardo Bosch i Quim Alzina.

La direcció musical s'ha encomanat a Roberto Rizzi-Brignoli, qui també va dirigir l'última Tosca que es va veure a Maó, en 2009. Carles Ortiz Olivan, per altra banda, és el director d'escena amb una producció cedida pels Amics de l'Òpera de Sabadell. Els components estables que participaran en les dues funcions de "Il trovatore", l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears i el cor dels Amics de s'Òpera de Maó, dirigit per Cristina Álvarez, que òpera darrere òpera, donen continuïtat a aquestes temporades.