TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Maó fa 40 anys. Estic casada amb en Juan Sánchez i tenim dos fills, n'Aïna (15) i en Marc (6). Sóc auxiliar administrativa a un taller de mecànica de cotxes. M'agrada la feina que tinc. Tot i que faria altres coses, les meves aficions es redueixen al món del cavall. Vivim al camp i tenim dos cavalls dels que jo tinc cura. No hi ha temps per més.

Des de quan fa aquesta feina?
Ja fa 18 anys, amb un parèntesi de 4. Quan vaig tenir el fillet vaig deixar de treballar durant 3 anys. Llavors vaig començar a un magatzem de pinso per tornar, un any després, al taller.

Què sol fer?
Atendre els clients, fer pressuposts, encomanar peces de recanvi als nostres proveïdors mitjançant la web, tenir preparat el que necessitaran els mecànics... Abans, també solia dur els cotxes a passar la ITV, ara ja no.

Li agrada el món del motor?
Sí, m'agrada el món dels cotxes, per la feina que faig, però no segueixo gaire la seva evolució ni els nous models que es fabriquen. Hi dedico vuit hores diàries i, quan arribo a casa, tinc altres coses per fer. Avui en dia, amb l'electrònica, són tan complicats els motors!

Tinc entès que també sap de mecànica?
"Bono", psíii..., en tinc nocions. Per la renou que fan els cotxes sé distingir algunes avaries. Quan arriba un client amb el seu vehicle ja veig si el motor perd oli o aigua; quan l'embragatge patina el motor s'accelera..., és fàcil distingir un motor accelerat. El que sé ho he après amb els anys i l'experiència al taller, i de veure els mecànics com fan feina.

A Maó és bastant coneguda per la seva vessant de cavallera.
Surt a les festes de la Mare de Déu de Gràcia des del 1997. Sempre he qualcat al terme de Maó, com a cavallera o com a membre de la Junta de Caixers. He participat a les festes de Maó, Llucmaçanes i Sant Climent. Tot i que m'hagués agradat, no he pogut sortir mai a altres pobles. Amb el sistema d'escollir els membres de la qualcada, per sorteig, el meu número mai ha estat afortunat a la rifa.

Cóm es va iniciar al món del cavall?
Sempre m'han agradat molt els cavalls. Era una filleta i ja m'agradaven! Tinc dos cosins que vivien a un lloc i tenien cavalls. Quan hi anàvem de visita, ensellaven el cavall i em deixaven voltar per la finca. S'ha de tenir en compte que el món del cavall no era com ara. Avui en dia, a Menorca, hi ha molts "picaderos", hi ha cavalls molt bons i ben ensinistrats. La gent té més oportunitats per aprendre a qualcar.

La seva filla, també participa a la qualcada?
L'estiu passat va sortir per primera vegada. Va qualcar a les festes patronals de Llucmaçanes i a les de Maó.

Han sortit juntes, com a cavalleres, en alguna ocasió?
No, encara no, però ens fa molta il·lusió. Ens agradaria molt poder sortir totes dues a les properes festes de Maó. Seria molt polit poder recórrer els carrers de la ciutat i entrar juntes al pla de la Parròquia durant el jaleo.