Obra. La botiga d’antiguitats de Portal de Mar compleix 25 anys d’existència i coincideix amb la participació de José Mir en una exposició a la seu de l’ONU a Ginebra - Paco Sturla

TW
0

José Mir es va endinsar en el món de l'escultura d'una manera sobtada i alhora enèrgica. I així fou també com va entrar al seu antiquari una senyora que es presentà com la comissària d'una exposició que s'anava a celebrar a la seu de l'ONU a Ginebra i a la que, per força, hi havia de formar part l'obra artística que il·luminava aquella sala de Portal de Mar. Les peces escultòriques desprenien una brillant desmesura en mans i peus i, probablement, foren aquestes les que captivaren a la comissària. I tot i que l'autor n'estigui força satisfet i sorprès de la seva producció i imaginació, la resposta fou negativa. Però empès per la il·lusió de la seva filla Cristina, va acabar accedint a la proposta.

L'exposició que el proper dia 7 de febrer omplirà l'ONU d'art només comptarà amb una mostra de deu artistes, i malgrat costi creure-ho, un d'ells serà menorquí. José Mir pretén captivar els visitants amb vuit obres. Seran tres bronzes, quatre gravats i una pintura sobre metacrilat amb una clara influència picassiana amb la qual, assegura, sentir-se molt còmode. José Mir té 68 anys però quan es disposa a donar forma i volum assevera sentir-se com un jovenet de vint anys que es diverteix creant. I tot i que faci 30 anys que visqui envoltat de l'art que desprenen les antiguitats, les seves creacions són enèrgiques, modernes i atrevides.

Aquesta efemèride passarà a la història de la trajectòria de la família Mir de la mà d'un altre esdeveniment, el 25 aniversari de la botiga d'antiguitats a Portal de Mar. José Mir quedà tan enamorat d'aquesta professió que decidí muntar la seva primera botiga al carrer des Negres de Maó fa ja 40 anys. No fou fins l'any 1986, 25 anys enrere, quan traslladà el negoci al carrer de Portal de Mar. Aquesta trajectòria, llarga i intensa, ha passat per tots els cicles pels quals ha dansat l'economia. "Fa 40 anys l'entusiasme per les antiguitats era exagerat i ara, també és exagerat però de poc", indica Mir Morlà. Però malgrat això, ha sobreviscut i s'ha enfortit amb les embranzides de cada època. "Hem tingut una clientela fixa i a més, sempre hem cercat que l'antiguitat es donés la mà amb la decoració per tal d'anar-nos renovant i estar al dia", d'aquí que alguns dels seus mobles hagin decorat finques que, posteriorment han estat motiu de fotografia en revistes especialitzades. A més, ha jugat al seu favor la passió per la pintura havent tingut quadres d'alguns dels més destacats pintors amb nexes illencs com Chiesa, Pasqual Calbó o Hernández Monjo. Actualment és la seva filla Cristina Mir qui es troba al capdavant de les antiguitats i tot i que assegura que el seu pare és el gran intuïtiu a l'hora d'adquirir una peça força interessant, podríem afegir que Mir deixa un bona descendència per mantenir el nivell aconseguit.