Santa Maria. L’església de Maó es va omplir de gent que volia gaudir de la versió menorquina de l’antic cant, així com de la resta del concert - Gemma Andreu

TW
0

L'antic Cant de la Sibil·la, en la seva versió menorquina, va ressonar de nou en l'ampla nau de l'església de Santa Maria de Maó. La soprano Maria Camps, amb veu clara i ben timbrada, impecable en l'afinació, va donar vida a l'arcaic i senzill cant modal amb una varietat de floritures interpretatives a partir de la matriu melòdica bàsica.

Així destacava amb l'emissió de veu magnífica una o altra paraula o frase de l'antic text. Els interludis que l'organista Jordi Vergés va fer amb el rei dels instruments mantenien l'atmosfera que el contingut de l'estrofa cantada havia volgut transmetre.

Totes les peces tenien una marcada significació barroca (Bach, Böhm), tradicional nadalenca, de música antiga (Cabezón) o eren el resultat d'una acurada improvisació. Com a tocata final va interpretar un gran preludi de Bach que mantenia la tessitura del la menor de tota l'obra, però que acabava amb el to de plenitud del la major.

El concert que va seguir va tenir un caire clàssic en unes obres i popular en unes altres, combinant les peces d'orgue sol amb les de cant de soprano amb acompanyament d'orgue. La varietat de registració, plens, flautats, instruments solistes i llengüeteria es va anar desplegant al llarg del concert. Les campanetes van acompanyar la coral "In dulci jubilo" i la trompeteria de batalla, la nadala de Daquin.

Les cançons populars destacaven per la bellesa de la seva simplicitat expressiva i inspirada harmonització. Les cançons de bressol de Brahms i de Grignon, i "El Cant dels ocells" van aconseguir un notable lirisme interpretatiu.

El nombrós públic assistent, entusiasta i posat dret, va agrair amb un llarg aplaudiment el treball dels intèrprets i el conjunt del concert, la qual cosa va motivar que s'afegís un bis, la nadala "Què li darem al Fillet de Maria".

Com a instrumentista solista, l'organista Jordi Vergés va demostrar una conjunció de musicalitat expressiva i acurada digitació, i la soprano Maria Camps, l'alt nivell de la seva excel·lent i educada veu.

Amb aquesta vetllada musical, preludi de Nadal, la Fundació de l'Orgue de Santa Maria posa punt i final als concerts programats enguany.