Actes. La consellera, María Nieves Baíllo, i el director insular, Fernando Vivó, a la seu del Consell - Paco Sturla

TW
0

Han transcorregut set-cents vint-i-cinc anys des que el rei Alfons III va entrar a Menorca per conquerir-la i unir-la a la Corona d'Aragó. Fou un 17 de gener de 1287, d'aquí que el proper dimarts es commemori a tota l'Illa aquesta efemèride.

Es tracta de la primera Diada del Poble de Menorca que organitza el nou equip de govern popular del Consell i ho fa amb un pressupost gairebé cinc cops menor que el dels darrers anys. Així ho va explicar ahir la consellera d'Educació, Cultura i Patrimoni, María Nieves Baíllo, qui informà que enguany l'import que s'hi destina és de 12.000 euros quan els darrers quatre anys s'hi han dedicat en total 221.812 euros, és a dir, una mitjana de 55.453 euros anuals. Així, enguany la Diada comptarà amb uns 43.000 euros menys que, segons Baíllo, "no afecten a la qualitat del programa tot i que hi ha algunes activitats, poques, que enguany no s'inclouen".

La consellera adverteix que la disminució del pressupost es deu principalment a una sèrie de despeses que ha assumit enguany el mateix Consell com pot ser, per exemple, el comissariat de l'exposició que fins ara es lliurava a persones externes quan enguany ho organitza l'Executiu, el catàleg de l'exposició que s'ha editat en un format més senzill o l'embalatge de les obres que també s'ha dut a terme des de la institució, entre altres. "Hem ajustat els preus per tal de gastar quant tenim i quant necessita la Diada", assenyala Baíllo.

Conferència institucional
Un dels actes centrals de la Diada serà el ple extraordinari amb la conferència "Los fines de la pena en la Constitución" a càrrec del catedràtic emèrit de Dret Penal de la UNED, José Cerezo Mir. L'acte tindrà lloc a la sala de plens del Consell a les 18 hores. Tot i que va néixer a Madrid, aquest fill d'un catedràtic de Química Orgànica val·lisoletà i d'una mestra maonesa va viure gran part de la seva infància, adolescència i joventut a Menorca on s'instal·là amb la seva mare i els seus germans després de la mort del seu pare. Va cursar estudis de Primària a Ferreries i el batxillerat a Maó. Va abandonar l'Illa per iniciar els seus estudis universitaris a Valladolid. Ha estat catedràtic de Dret Penal a la Universidad de Zaragoza i de la Universidad Nacional de Educación a Distancia a més de desenvolupar una intensa activitat investigadora i ser investit doctor Honoris Causa en diferents ocasions.

Amb posterioritat a aquest acte institucional, el Teatre Principal, a les 20.30 hores, acollirà el concert de la Diada a càrrec de la Banda de Música de Ferreries, dirigida per Josep Agustí Colom.