botigues. La baixada de clients que hi ha a l’hivern fa que moltes ho aprofitin per fer vacances - Paco Sturla

TW
0

Passejar aquests dies pels carrers de Ciutadella serveix per constatar que fa fred, no només en termes meteorològics, sinó també en relació a la manca de caliu humà que s'hi respira. Aquest mes de febrer és la comprovació empírica que part de l'ambient d'una ciutat ve donada per l'activitat comercial que s'hi desenvolupa. I és que són molts els establiments que estan aprofitant aquests dies per prendre's unes merescudes vacances, tot coincidint amb una època de l'any que és la menys bona en termes comercials.

Botigues de roba, pastisseries, restaurants, i fins i tot algun hotel que no havia tancat mai en temporada baixa, han decidit tancar. Alguns estaran de vacances només uns dies, altres han cregut convenient no obrir fins el mes de març, per preparar llavors l'inici de la temporada turística.
el mèrit d'obrir cada dia

Al matí és poca la gent que es mou pel carrer, al migdia són menys, i els capvespres que és quan s'anima una mica més l'ambient, és prest i la foscor torna a deixar el centre antic amb gran soledat. És aquí quan la decisió coincident de tants comerciants de tancar el mes de febrer pren més justificació. De fet, queda palès el gran mèrit que suposa aixecar la persiana cada dia. Des de l'associació comercial Ciutadella Antiga, Macià Coll assenyala que "el mes de febrer és un dels pitjors mesos de l'any", i admet que la ciutat perd el moviment que genera l'activitat comercial. Perquè "la majoria de comerços hi perden doblers tenint obert", assegura, "el que és estrany és que no tanquin tots". En aquest sentit, Coll assegura que per al petit comerç "cada dia és una lluita", i lamenta que "tenir obert suposi gastar més doblers dels que guanyes".

la desertització
Però aquesta manca de moviment al centre antic no depèn només del fet que els comerços obrin o tanquin. Col·lectius com Ciutadella Vella o la pròpia Ciutadella Antiga ja fa estona que reclamen facilitats per als ciutadans perquè puguin fixar la seva residència al nucli històric. "Hi ha moltes cases que només s'obren a l'estiu, l'Ajuntament hauria de veure que hi ha dificultats per viure al centre, i aquest és el problema real, la desertització", indica Coll. "Els primers clients dels comerços són els seus veïns", afirma.

Ara són molts els que ja esperen que marxi el fred, que torni l'estiu i, amb ell, l'ambient que fa de Ciutadella una ciutat dinàmica i atractiva.