TW
0

Autofitxa
Som en Toni Martí Coll, vaig néixer a l'any 1988 as Mercadal. Tenc el grau mitjà de Monitor d'Equitació i exerceix com a professor. L'afició pels cavalls em neix des que la meva germana Mónica s'hi va introduir.
Som n'Eduard Pou, de Barcelona. Visc a Menorca des de 1991, quan vaig venir em dedicava a la restauració d'antiquaris. Som pallasso, l'All-i-oli. Tenc un fill de cinc anys que nom Damià. Fa quatre anys vaig conèixer en Toni que fa de professor d'equitació a l'escola granja Can Pouny de la qual som empresari i criador.

Com és la relació dels fillets i filletes amb els cavalls?
Toni. Estupenda. Els cavalls responen molt bé als fillets i filletes que els tracten bé i aquests aprenen a conèixer també el caràcter del cavall i com tractar-lo en cada cas.
Eduard. L'afició i l'estimació que senten pels cavalls els porten a no fallar a la cita encara que plogui o nevi, sempre amb un bon equip i ben abrigats.

En què beneficia l'equitació als fillets i filletes?
Toni. Els fillets i filletes amb la relació amb el cavall aprenen a ser responsables, saben que han de tractar bé l'animal i que han de ser disciplinats, des del tracte a la cura de tots els estris necessaris per l'equitació. El cavall els aporta seguretat en si mateixos, augmenta l'autoestima i no es exagerat dir que els aporta també felicitat. A més si s'hi volen dedicar, per exemple per competir, han de fer un esforç i també és necessària una rutina.
Eduard. A alguns alumnes que tenim les classes d'equitació els han servit per vèncer la seva timidesa i obrir-se més. Els pares així ens ho reconeixen, fins i tot hi ha hagut casos en què el seu rendiment escolar ha millorat notablement.

A quina edat es recomana començar equitació?
Eduard. Els primers contactes poden ser a partir de l'any i mig o dos. Dels més petits m'encarrego jo i ho feim amb clau d'humor. Per exemple aplicant jocs de tota la vida però introduint-t'hi el poni o el cavall.
Toni. Es comença des de baix, passejant el poni o cavall, cepillant-lo i cap als cinc anys ja és hora de començar a muntar. Per arribar a competir es requereix d'una feina més intensiva, més o menys dos anys abans l'entrenament ha de ser molt freqüent.

La seva és una escola granja, què més hi ofereixen?
Eduard. També tenim adults que venen a fer equitació. A més de distints tipus de doma també ens dediquem als salts d'obstacles. Ara estem preparant dues pistes noves, una de cross per a cavalls i l'altra una pista més gran que la que tenim ara. A la inauguració farem un espectacle. Hem fet ja alguns espectacles, com un de clowns per la Fira del Cavall des Mercadal i exhibicions a l'escola. És una motivació afegida en què els joves genets s'impliquen molt. Com a granja també oferim a les famílies a venir a passar el dia i gaudir de més animals com cabres i ànecs silenciosos, entre altres.