Margarita Pons. Explica tots els detalls i trucs per fer una greixera - sia pons

TW
0

Els menjars típics de carnaval són consistents. Avui, Dijous Llarder, molts menorquins començaran a menjar greixeres de formatge amb peu de porc; crespells amb tot tipus de conserva; flaons també de formatge i coques amb roes. Fins dimarts, quan es menja la coca amb pinxes, la tradició omple les panxes per enfortir el cos amb matèria proteínica i preparar-lo per viure la major disbauxa i antigament, més que avui en dia, pel temps d'abstinència que s'inicia amb la Quaresma just d'aquí a una setmana.

Si bé és ver que moltes famílies ja no segueixen la tradició d'elaborar els menjars típics i altres no ho fan a casa i ho adquireixen a panaderies i pastisseries com "Can Senyalet", hi ha qui encara manté el costum ben viu.

El cas és el de Margarita Pons, que viu a Alaior, i ahir va preparar fins a sis greixeres que reparteix entre tota la família. Na Margarita ho va aprendre de la seva mare que ben segur ho havia après de la seva i és així com ha heretat el bon saber fer i tots els detalls que avui en dia són un misteri per a les noves generacions. Ratlla el formatge, que com a madona va elaborar ella mateixa fins que va tenir 70 anys, el dia abans, "perquè estigui ben sequet". Bat quatre ous per quilo de formatge però adverteix, com a bona coneixedora, "no hi ha cap formatge igual, així que potser se n'hi ha de posar un més". No els farà mai sense peu de porc perquè "l'avi Toni diu que no és greixera sinó té peus de porc". Abans utilitzaven els que ells mateixos obtenien de les porquejades, ara els compra a la carnisseria que els hi presenten ja ben nets, els bull amb aigua, alls i un poquet de sal. Un altre truc, s'han de tallar trossos ben petitons i no esperar que sigui fred del tot sinó s'aferren massa. Es mescla amb la mà. Se'n fa una bolla que es diposita dins un tià de terra untat amb greix. Es rega cada greixera amb un poc de pa ratllat i a sobre s'hi posa una bolleta de greix. Dins el forn s'estufen de valent, just refreden s'esfondren bastant.
Llavors cada casa és un món. Na Margarita Villalonga, que per temps ho va veure fer i fer a Na Xenxa de Maó, recorda que sempre menjaven greixera amb sobrassada frita. I tot i que molts la fan i mengen el Dijous Llarder també n'hi ha que la fan pel dissabte de carnaval, el dilluns o també dimarts.

Els crespells són una altra de les fonts amb què es delecta el gust durant aquests dies. S'omplen de tot tipus de conserves, de carabassa, meló, poma o de suquet d'ou que és una mescla de clara d'ou i sucre.

Llavors estan els flaons, pasta de seu que també inclou una bolla de formatge i les coques amb roes. Tot elaborat amb molts productes que la pagesia obtenia de les porquejades, de la collita de blat i de les conserves de fruita que s'elaboren quan aquestes maduren en abundància.