SOBRASSADES. Els socis de l'Esplai s'avançaren i celebraren ahir capvespre la festa del Darrer Dimarts. - Cris

TW
0

La celebració del Darrer Dimarts, com a comiat del Carnaval, farà avui que municipis com Ciutadella i Ferreries gaudeixin de mitja jornada laboral. La tradició també reunirà els veïns des Mercadal a Cala Rotja. Els centres educatius, les fàbriques, les oficines i les empreses tancaran a la una del migdia per celebrar la tradició, excepte les botigues de comestibles que ho faran un poc més tard, a les dues, per facilitar les vendes.

Precisament el costum arrelat de menjar sobrassada un dia com avui ha disparat les vendes d'embotits autòctons i de diferents tipus de carn que es cuinaran aquest capvespre al caliu, a xalets, en horts o al camp entre amics i familiars. Aquesta celebració festiva arrelada només al Ponent de l'Illa arrenca de quan en el passat la matança del porc coincidia amb l'època de Carnaval, a la vegada s'aprofitava per consumir carn davant el dejuni associat al temps de Quaresma. La cita més antiga que es coneix de la festa del Darrer Dimarts data de 1873.

Segons els supermercats i carnisseries consultades, la venda de sobrassades començà dijous passat, tenint en compte que molts centres escolars celebraren les torrades el passat divendres. Afirmen que la compra de l'embotit menorquí més típic s'ha mantingut durant tot el cap de setmana i ahir, tot i que avui hi haurà puntes de venda per a la celebració del capvespre. Si el preu habitual de la sobrassada oscil·la entre els 8 i els 9 euros el quilo, aquests dies s'han pogut trobar ofertes de 6 i 7 euros el quilo. Segons un venedor, si fa una dècada en motiu del Darrer Dimarts només es consumia sobrassada, en els últims anys s'ha imposat el nou costum de fer torrades de carn, per la qual cosa els supermercats veuen incrementada la venda de tot tipus d'embotits, com botifarrons, i productes càrnics, com costelles o salsitxes de carnisser, entre d'altres.

Els clubs de jubilats de Ciutadella mantenen viva la tradició i, per exemple, els socis de l'Esplai s'avançaren a la celebració i menjaren la sobrassada ahir capvespre al centre social. Per la seva banda, el Centre Democràtic de Jubilats i Pensionistes farà la celebració avui migdia a l'Hotel Sagitario.

L'acte de "s'Enterro", que celebraven un dia com avui els dos casinos del municipi per acomiadar el Carnaval, s'ha perdut en l'actualitat a Ciutadella.