TW
0

El bisbe auxiliar de Barcelona, monsenyor Sebastià Taltavull, va ser rebut en audiència pel Papa, Benet XVI, al Vaticà, el passat 14 de març. El motiu va ser la presentació de la publicació de les seves homilies sobre la doctrina social de l'Església. Aquestes homilies es publiquen des de 2008 a la web del Pontifici Consell de Justícia i Pau (www.justpax.it) i són una orientació sobre qüestions per causa de la crisis avui tenen una especial importància. Els llibres que recullen les homilies s'han publicat en castellà, català i italià, tot i que a la web es poden llegir també en anglès i francès.

A l'audiència amb el Papa, el bisbe menorquí va estar acompanyat del cardenal Renato Raffaele Martino, que presideix el Pontifici Consell i que va ser la persona que va demanar a Sebastià Taltavull la seva col·laboració amb les homilies. En el pròleg valora "l'excel·lent síntesi" que aporten sobre la doctrina social i cita els principals temes: dels drets humans, especialment els que afecten els treballadors; la família i l'educació; els deures de l'Estat; l'ordre de la societat nacional i internacional; la vida econòmica; la cultura; la guerra i la pau i el respecte a la vida.

A la introducció de la publicació, Sebastià Taltavull presenta una cita de Benet XVI, qui ja ha dedicat dues encícliques als temes socials, i diu: "La caritat és la via mestra de la doctrina social de l'Església". Les homilies són un punt de referència que ajuda a "fer arribar la Paraula de Déu al cor de les persones" i que després s'ha d'adaptar a les circumstàncies concretes de cada comunitat. Las visites a la web vaticana de Justícia i Pau són nombroses. La publicació ara dels llibres ajudarà a estendre més el seu contingut.

El Papa Benet es va mostrar molt interessat per la publicació. Com la fe cristiana respon als signes dels temps i com s'implica en el camp social són qüestions que l'interessen molt i que han motivat les seves dues encícliques, desenvolupant la doctrina social de l'Església.

El bisbe auxiliar de Barcelona, agraït per l'audiència del Papa, comentava ahir algunes de les idees que contenen les homilies, que segueixen els tres cicles litúrgics dels tres darrers anys. L'ús dels béns és una d'aquestes qüestions, analitzada des del punt de vista econòmic, i destacant la idea del bé comú. Les homilies parlen de la família; la promoció de la pau; l'ecologia; la dignitat de totes les persones; les relacions internacionals; els drets humans i la situació del treball i de l'atur.
Sebastià Taltavull ofereix nombroses conferències i moltes d'elles es dediquen als temes socials, amb una resposta des de l'Església en una societat en crisi.