TW
0

Ja fa una pila d'anys que a Occident hem adaptat el ioga mil·lenari que ens arribava de la Índia a la nostra cultura. Una mostra evident és el que passa els matins a l'Esplai de Ciutadella, on una cinquantena d'alumnes, la majoria dones, assisteixen a classe de ioga integral amb Conchetta Piroso, un tipus de ioga que tot i no ser específic per a gent adulta, s'adapta perfectament a les capacitats individuals de cadascú.

La feina de flexibilització es suma al treball articular i damunt del sistema nerviós, alhora que la consciència de la respiració en cada postura connecta l'energia del cos amb la de la ment. Com en tota disciplina, la constància és bàsica per a obtenir bons resultats, i tal com explica la mestra, els seus alumnes són persones molt entregades, que saben quina feina se'ls demana i amb quina intensitat, "ells saben que mai els demanaria una postura que els pugui fer mal. Aquí respectam tots els límits i saber reconèixer aquests límits és part de l'aprenentatge". El ioga és espiritualitat i entén l'ésser humà com un canal d'energia, però comenta Conchetta Piroso que amb aquest ioga integral no es mescla cap tipus de religió, "no obligam ningú a fer 'om' ni a anar vestit d'un color determinat. Respectam el que sent i creu cadascú".

El preu simbòlic que paguen els alumnes per assistir a classe tot l'any (25€ els majors de 65 anys) no treu valor a la feina del dia a dia, i de fet, la satisfacció dels alumnes queda palesa en totes les converses. Hi ha unanimitat en reconèixer que la professora és exigent, però també n'hi ha alhora de valorar-ne la seva qualitat humana, "tenim una professora que és un 10, li agrada que facem la feina ben feta i noltros intentam fer-ho el millor possible", comentava una alumna, "aquestes classes són com una medecina plena de beneficis", explicava una altra.

És a través de l'Obra Social la Caixa que l'Esplai té en marxa aquesta iniciativa des de fa cinc anys, amb un èxit de convocatòria més que evident.