Antoni Juaneda. Va exposar els motius de les polítiques del Govern central a la tertúlia de l’Ateneu - Javier

TW
0

Un dimarts més la sala de tertúlies de l'Ateneu s'omplí amb un tema tan d'actualitat com "Els sacrificis necessaris per a l'estabilitat pressupostària". El tema el va exposar de manera clara i valenta el convidat Antoni Juaneda, director insular de la Administració General de l'Estat en Menorca, i que va donar peu a un interessant debat entre els assistents.

Juaneda va encetar la tertúlia partint de la visó i responsabilitat del càrrec que ocupa, però també i sobretot, des de la seva visió d'economista, com és ell. Va fer un repàs a l'herència rebuda per poder entendre el que està passant. Va parlar d'un dèficit públic inassumible. La falta de crèdit i de competitivitat de l'economia, pel que es fa necessari redreçar la situació de les finances públiques. Aconseguir que les famílies i les empreses tornin tenir crèdit per a fomentar la inversió i el consum, com també les reformes necessàries per poder competir, créixer i generar llocs de feina, principalment la reforma laboral.

La xerrada l'enfocà bàsicament en el dèficit públic, sobre la situació que s'ha trobat el nou Govern i les mesures a adoptar per buscar la recuperació i equilibri, un dèficit de l'Estat d'un 8,5 per cent del PIB en lloc del 6 per cent previst el que implica la necessitat d'adoptar mesures de forma urgent, que és el que s'està fent.

Reptes
Juaneda explicà quins són els reptes i objectius de Govern necessaris per al creixement econòmic i la creació de llocs de feina. Complir els compromisos adquirits davant la UE, reduir el dèficit de les administracions públiques per donar confiança als mercats, i no treure recursos del sector privat, ni distorsionar-lo per impagament dels deutes.

S'estan adoptant unes mesures dures i impopulars, va dir Juaneda, que requereixen molt esforç i sacrifici, però que el Govern intenta que siguin justes i equitatives per tal de minimitzar els efectes, sobretot en els serveis públics, i aquells col·lectius més desfavorits. El dèficit públic es pot controlar de dues maneres, va dir, augmentant els ingressos (impostos) o la recaptació (lluita contra el frau i millor gestió) i disminuint les despeses amb mesures de racionalització i optimització de recursos.

Juaneda acabà explicant els tres objectius bàsics de la Llei d'Estabilitat Pressupostària. El copagament, va afegir, permetrà fer un consum més responsable dels medicaments (cada any es destrueixen 3.700 tones de medicaments no emprats o caducats). El dèficit del sector elèctric és de 24.000 milions, d'aquí l'augment del 7 per cent a les tarifes. La lluita pel frau fiscal, on es preveu recaptar 8.000 milions. Mitjançant un préstec a deu anys les entitats locals pagaran les factures a proveïdors, que és una de les prioritats d'aquests moments.