Autobús. La donació i l’entrevista mèdica no duren més de mitja hora - R.C.

TW
0

El procés és molt senzill, facilites les teves dades, omples un qüestionari, t'entrevistes amb un metge que garanteix la teva salut i t'acomodes a una llitera on durant deu o quinze minuts t'extreuen 450 centímetres cúbics de sang. Després, t'ofereixen un refrigeri, ja que és molt important recuperar el volum bevent molt de líquid.

De la sang extreta, se'n separen els components. Els hematies es destinen al tractament d'anèmia i d'hemorràgies, per exemple en malalts de càncer, pacients d'intervencions quirúrgiques o persones que han patit un accident de trànsit. Les plaquetes serveixen per prevenir i tractar les hemorràgies en pacients amb càncer o leucèmia. El plasma es fa servir per al tractament de pacients amb carències en els factors de coagulació que sofreixen hemorràgies greus, com ara persones que pateixen malalties del fetge.

L'autobús de la donació de sang recorre Menorca aquests dies. Dimecres va ser as Mercadal, dijous i divendres a Ciutadella, i avui dissabte és a Maó, a la Plaça Espanya.
Tal com explica el president de la Germandat de Donants de Sang de Menorca, Rafel Comellas Català, "la sang és or vermell i donar-ne és un acte solidari que pot salvar d'una vegada, tres vides". I és que la sang no es pot fabricar a un laboratori, i a Balears necessitam 200 bosses de sang al dia per cobrir el total de la demanda. "Donar sang també pot ser un gest egoista", remarca el president, i és que pot succeir que siguin els donants els que algun dia la necessitin.

Pel que fa al perfil dels donants a Menorca, en general s'animen més les dones que els homes i la franja d'edat comença a partir dels 30 anys. És per açò que es fa una crida a la gent jove, perquè es necessiten donants sempre.

Explica Rafel Comellas, que com els arbres que quan els poden es renoven i creixen amb més força, amb la sang passa el mateix, fins al punt que hi ha persones que es troben molt millor després d'haver-ne donat.

Entre donació i donació han de passar un parell de mesos, però no té cap conseqüència negativa per als donants.