Actuació. L’entitat mirarà de tallar i matar el màxim de la vegetació que malmet les murades - s.h.a.m.b.

TW
0

La Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella ha organitzat per dissabte una jornada de voluntariat dins del programa Gibet 2011-2012, per tal de frenar la degradació de les murades del Castell de Santa Àgueda, una vegada comprovat que la vegetació està afectant de forma molt important les restes de l'antiga fortalesa musulmana. Un exemple n'és l'esfondrament parcial d'un tros del mur que rodeja el recinte i del qual l'associació en té constància gràfica.

El president de l'entitat conservacionista, Alberto Coll, assenyalava ahir que el mes de gener hi va haver "el despreniment d'una porció de la murada per culpa de les arrels". És aquesta vegetació la que provoca una degradació continua del monument.

La "Martí i Bella" va traslladar el problema al departament de Patrimoni del Consell, i "vam quedar d'acord amb la consellera Maruja Baíllo i se li va dir que s'havia d'actuar". És així com l'associació, i veient la inactivitat per part de la institució insular, "ens vam oferir a dedicar un dia" per posar fre al problema. "No sabem les intencions del Consell, però som conscients de com està el tema", afirma el màxim responsable de l'associació.

Informes i actuació

La "Martí i Bella" ha redactat uns informes sobre l'estat de les murades, tenint en compte que "és un BIC (Bé d'interès Cultural) i té la màxima protecció", recordà Coll.

D'aquesta manera, l'objectiu de l'entitat amb aquesta jornada de voluntariat és "matar la vegetació incrustada". Això no implica arrencar les arrels. "No podem arrabassar-les, només podem evitar que tornin a brotar, però sense desencarnar", perquè si s'intenten eliminar hi ha perill d'esfondrament. De fet, l'actuació de dissabte no inclou "el que està a la zona despresa el gener, no ho tocarem perquè està mig desfet", lamentava Alberto Coll.

Sa vinyeta

Està previst que unes 35 persones participin en aquesta iniciativa extraordinària a Santa Àgueda, una vegada completada, aquest passat dissabte, la darrera jornada del tercer projecte Gibet 2011-2012 organitzat per la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella. En aquesta ocasió, als jardins de Sa Vinyeta s'hi va posar la primera pedra de la restitució de la portalada principal dels horts, i es va recuperar l'accés al segon nivell dels hortals a prop de Cala en Busquets.