Consulta - Cris

TW
0

La setmana passada els veïns des Migjorn Gran van rebre una carta de l'Ajuntament que els convida a participar en una consulta popular sobre la idoneïtat o no, de tancar l'accés dels vehicles als carrers més cèntrics de la població a partir de les 19 hores des del mes de juny fins a mitjan setembre.

La proposta és tancar el carrer Major des de la farmàcia, és a dir, des de l'entrada mateixa del poble, i el carrer Bernat Alzina, de manera que el nucli antic es transformaria en peatonal durant els fosquets dels mesos d'estiu.

"Els residents des Migjorn Gran -diu l'escrit- podem presumir de viure en un dels pobles més petits de l'Illa i tenim el luxe d'haver sabut conservar molts costums dels nostres avantpassats. Els mesos d'estiu quan el sol decau i sortim a passejar pel poble, podem trobar gent asseguda a la fresca (...) Des de l'Ajuntament volem fer el possible per mantenir aquestes tradicions (...) És una decisió que ens afecta a tots i és per açò que voldríem que ens donéssiu el vostre parer més sincer."

S'han repartit 600 exemplars numerats d'aquesta carta, que inclou una casella per votar a favor o en contra i un espai per a comentaris. Els veïns tenen fins dijous dia 31 de maig per dipositar la seva opinió a la bústia habilitada a la porta de l'Ajuntament, també poden votar a Correus. I la decisió majoritària que en surti de la consulta és vinculant, vol dir que si la resposta és positiva, es començarà a aplicar des de dia 2 de juny mateix.

Explica el batlle, Pere Moll, que es confessa partidari de les consultes populars, que la idea principal és permetre que la gent segui a la fresca i que els al·lots juguin pel carrer, "la peatonalització del nucli urbà ja la duem al nostre programa electoral, plantejada com a obra, però no tenim pressupost per fer-ho de manera que la idea és començar sense fer les obres. De totes maneres, la ciutadania ha de dir la seva".

En cas que la resposta sigui positiva, l'Ajuntament habilitarà una zona alternativa d'aparcament i permetrà que els veïns que necessitin accedir a les seves cotxeries ho facin sense problemes.

Les opinions

Al carrer, la majoria de les persones que hem consultat troba molt positiva la iniciativa de tancar l'accés als vehicles. Hi ha ciutadans que tot i aprovar la idea hi afegeixen alguns matisos, com per exemple Paula Menorca, que proposa tancar més tard i a la vegada tenir en compte els veïns que necessiten descansar de nit. Els catalans Ramon Faus i Mireia Faus, per exemple, que fa deu anys que tenen casa al carrer Major diuen "no ens importa haver de deixar el cotxe més lluny i caminar una mica, ens sembla molt bona idea".

Coincideix amb ells Graciano Vega, que té una filla petita, n'Estrellita, i destaca la tranquil·litat que guanyaran a l'hora de passejar. Els bars de la zona són conscient que la mesura els beneficia i no volen fer tombar la balança. A nivell personal, Sito Riudavets del bar Peri, explica que tot i que ell no pot aprofitar el costum de seure a la fresca perquè treballa "és boníssim poder seure fora de casa i menjar albergínies o tallar una síndria; amb el trànsit de l'estiu veim com hi ha gent que s'ha d'aixecar per deixar passar els cotxes".

No totes les persones hi estan a favor, i recollim el testimoni de Jose López Alzina que té dos fills de quatre anys i mig, "no me sembla bé, perquè tancant des de la farmàcia lleven places d'aparcament. Diuen que ho volen fer perquè els fillets juguin, però a les set ja és hora de fer banys i anar a dormir. M'estimaria més que preparassin els parcs infantils, que els tenim sense ombra i deixassin el carrer obert."

Una idea que comparteixen quasi tots els veïns consultats és que bé per a tothom és impossible fer-ho, i agraeixen igualment que se'ls demani l'opinió. Així que decidirà la majoria.

Tenint en compte que fa gairebé una dècada que els mesos de juliol i agost els cotxes ja no poden circular pel centre durant els caps de setmana, el canvi no seria del tot radical. El poble des Migjorn Gran té la darrera paraula.