Festa litúrgica. Al Santuari s’hi van celebrar les misses més concorregudes del mes de maig - R.C.

TW
0

Maria Auxiliadora és molt estimada i venerada a Ciutadella, i si hi ha un dia de l'any que la devoció es manifesti en tot el seu esplendor i s'escampi, sense dubte, aquest dia era ahir, dia 24. Tot el mes de maig, el Santuari ha celebrat el mes de Maria però ahir pels carrers es començaren a veure penjant de les finestres banderoles amb la imatge de la verge, que ben segur lluiran fins al dia de la processó que serà dia 3, i les celebracions de les misses van omplir el Santuari de gom a gom.

Va ser un dia especial perquè es van poder escoltar i compartir no només pregàries, també històries humanes de fe. Així va ser com per exemple, algunes persones ens explicaven que un dia com aquest, el trien per dedicar-lo enterament a l'oració i a la Verge, tant és així que passen tot el dia al Santuari sense sortir-ne. Una altra història que es compartia en veu alta, després de la missa de les dotze, és un episodi amb pinzellades de miracle; conten que durant la guerra civil van voler tirar la imatge de Maria Auxiliadora enterra, i que no van poder.

La missa de les 12
Puntual a la cita diària del migdia, el sacerdot salesià Máximo Echávarri acompanyat per Pere Comella, oficiava una missa emotiva en què es va trobar a faltar la música de MªAntònia Moll, que per motius personals no hi va poder assistir.

El Santuari, desbordat de feligresos, va escoltar amb atenció les paraules d'Echávarri que va aprofitar el sermó per il·lustrar els presents amb quatre pinzellades històriques. Així va ser com vam poder descobrir l'origen del títol de Maria Auxiliadora, recordant la data de 1571, any de la batalla de Lepant després de la qual el Papa Pius V afegeix a les alabances a Maria el títol de "Auxili dels cristians".

Diuen que el de Ciutadella, construït per Federico Pareja entre els anys 1890-1893, és el primer santuari dedicat a Maria Auxiliadora d'Espanya. És un títol que a Sarrià també reclamen com a seu.

Va ser l'any1964, que va tenir lloc a la plaça del Born la solemne coronació de la Verge. Des de llavors, la devoció a Ciutadella, és una senya més d'identitat.