TW
0

autofitxa
Som na Carme Cloquells Tudurí i vaig néixer a Maó l'any 1963. Estic casada i tenc tres fills. Som llicenciada en Psicologia i directora de l'Equip d'Orientació Educativa i Psicopedagògica de Menorca de la Conselleria d'Educació. El temps lliure m'agrada compartir-lo amb la meva família, viatjar junts i també dedicar-lo a activitats artístiques, especialment literàries.

Com va sorgir el Grup de Lectura de Joves de l'Ateneu de Maó?
Va ser una idea que li vaig proposar a la vocal de literatura de l'Ateneu i va ser molt ben rebuda. La primera trobada va ser el mes d'octubre de l'any 2009. Ara ja fa tres cursos que funciona. Em va semblar que a Menorca no hi havia cap oferta d'aquest tipus per als joves lectors, tal com existeix a altres indrets i que valia la pena intentar-ho.

Quin és el funcionament?
El grup es reuneix un divendres cada mes per comentar la proposta de lectura elegida. Els dos primers anys vam comentar relats ja que era important combinar el temps que els joves dediquen a l'estudi amb les altres activitats que fan. Per Nadal vam proposar una novel·la i hem continuat amb aquest gènere fins ara. Combinem lectures en llengua catalana i castellana depenent de la facilitat en trobar els relats o llibres elegits. A part de comentar la proposta de lectura de cada sessió, també es comenten els altres llibres que han llegit i es fan recomanacions de lectures o pel·lícules que poden enriquir el tema que s'ha tractat.

Quin és el perfil dels components del Grup?
En principi està pensat per a al·lots i al·lotes a partir de 12 anys. El primer any van ser uns set jovenets que participaven de manera intermitent. Actualment el grup està consolidat amb unes cinc lectores de 2n i 3r d'ESO que comparteixen la mateixa passió per la lectura i, fins i tot, l'escriptura.

Quin tipus de lectura és la més habitual?
Les propostes han anat des de clàssics fins a autors actuals. Entre els relats hem llegit a García Márquez, Haruki Murakami, Mercè Rodoreda, Katherine Mansfield, Mary Shelley, Conan Doyle, Susanna Rafart i molts altres. Els llibres proposats no solen ser especialment pensats per a joves, sinó que s'han elegit pel tractament de temes en els quals es pot aprofundir, com han estat "El Ball", d'Irène Némirovsky, "Mi hermana vive sobre la repisa de la chimenea", de Anabel Pitcher, "La casa del propòsit especial", de John Boyne.

Aturen a final de curs?
No aturem no. Per aquest estiu ja hem elegit les novel·les que comentarem en la primera sessió del nou curs, "Cims Borrascosos", d'Emily Brontë i "Orgull i Prejudici", de Jane Austen. Així que tots els que s'animin estan convidats a compartir el món que ens ofereix la literatura.