Música. Aquests set cosins s’han unit per interpretar junts una cançó en un concert de l’Escola des Mercadal - Gemma Andreu

TW
0

La genètica ben segur hi té quelcom a dir quan aquests set cosins interpreten junts "Eleanor Rigby" dels Beatles. Ho van fer en el primer Concert de Famílies de l'Escola Municipal de Música i Dansa des Mercadal que es celebrà a la Sala Multifuncional i en el que es van poder escoltar un pare amb la seva filla que escolliren una peça de Bach, una tia i neboda al piano a quatre mans, duos i trios de germans cadascun amb el seu instrument i molts altres perquè de músics as Mercadal no n'hi falten i qualitat en l'ensenyança tampoc.

No són pocs els grups de música famosos units per llaços familiars que han elevat el seu triomf a escala mundial. The Jackson Five, The Carpenters, Joans Brothers o més actuals el conco i nebot que rompen motllos Lmfao. Però, quina és la llavor de tant de planter? En el cas dels cosins Triay des Mercadal i Fornells la referència, potser, es troba en el grup El Vent que estava format per dues de les seves mares i un dels pares quan vivien a Fornells i assajaven amb el mossèn Enric Enrich i sonaven durant les misses.

Històries
Però d'açò ja fa un temps i les històries personals de cadascun d'ells corren soles. Regina Sintes Triay es trobava a l'escola de Música quan, amb vuit anys, va sentir en una aula un acordió, "em va semblar molt curiós, com sonava i l'instrument mateix" i d'aquí a formar una agrupació de deu acordionistes menorquines han passat moltes hores d'estudi i sobretot una gran passió per l'instrument. Aquesta col·lectiva d'acordionistes és única a Balears i ja han celebrat en una ocasió, l'any 2010, l'anada a una trobada d'acordions a Barcelona que esperen poder repetir.

Esteve Sintes Triay quan era petit volia tocar el saxo però no tenia prou alè, o s'ho pensava, així que es va decantar pel clarinet que ara no vol deixar per cap altre instrument. Toca també a la Banda des Mercadal, una motivació afegida que porten molt alegrement.

N'Eila Febrer Triay té una relació molt especial amb el seu conco "Goofy", així el coneix tothom diu, que l'animava quan era més joveneta a tocar la guitarra. No va ser finalment la guitarra el seu instrument però sí el piano. Ha estudiat piano modern i clàssic, "però ara em decant pel clàssic". Recorda bé el primer piano que va tenir, un de colors que li van regalar quan just sabia caminar.

Isaac Triay Moll a més de tocar la flauta travessera toca també el flabiol. Durant aquestes festes de Sant Antoni tornarà a exercir com a fabioler i serà la seva quarta vegada. També és membre de la banda des Mercadal. N'Isaac volia tocar la flauta dolça, però no la podia estudiar a l'Escola de Música des Mercadal i no li importà passar-se a travessera.

En Lluís Triay Moll si fa tanta renou és per culpa del seu pare. La bateria és el que més li va i és que al seu pare, Dani Triay, li agrada el rock, el dur.
En Marcelo Gómez Triay es va seure al costat de la seva cosina Eila per tocar el piano a quatre mans i interpretar la cançó dels Beatles. Tenia tres anys quan els Reis d'Orient li van regalar un teclat, abans ja havia practicat amb una petita guitarra. Ara estudia tercer curs de llenguatge musical i el piano és el seu instrument.

N'Agustí Triay Moll és el més jove dels set cosins músics, tot i que no és el més petit perquè encara n'hi van tres més al darrera tot i que de moment no toquin cap instrument. N'Agustí toca el saxo amb el gest d'un concertista de jazz o el d'Elisa Simpson, qui l'inspirà l'elecció del seu instrument. Fa dos anys que estudia saxo i ja forma part d'una col·lectiva formada per 12 membres amb instruments molt diferents, són tres saxos, dues trompetes, dos clarinets i dues flautes travesseres.

Fins ara aquests set cosins no s'havien ajuntat per tocar junts més que per jugar, però l'actuació a la Sala Multifuncional des Mercadal va suposar un punt d'inflexió que pot impulsar aquests joves intèrprets a donar la nota més alta en més d'una ocasió.