Grup d’actors, extres i equip escènic. Una gran família entregada que assaja des del mes de gener, amb vocació, el text de mestre Joan Benejam - Cris

TW
0

"Foc i Fum" és un imprescindible de la festa. La sarsuela escrita per mestre Joan Benejam forma part d'aquelles cites que hom no es pot perdre, si vol viure un Sant Joan des del principi fins al final. Tant és així que a Ciutadella, som moltes les persones que ens sabem les melodies i les cançons de memòria i no només açò, perquè alguns diàlegs, i més en aquesta època, formen part del patrimoni d'aquest poble.

Així és com cada any, l'expectativa és màxima per conèixer els protagonistes i el caràcter que el director li imprimirà.

Enguany, l'encarregat de dirigir el grup d'actors és Miquel Fullana, vinculat al teatre des de tota la vida. Compta amb el suport de la seva esposa, Pilar Coll, l'ajudant de direcció sense la qual seria impossible dur a terme aquesta tasca, per una banda complexa i per l'altra, enormement gratificant. "És un repte dirigir 'Foc i Fum', que he acceptat gràcies al recolzament de la nova junta directiva dels Antics Alumnes Salesians, una junta plena d'il·lusió, que anima molt i fa fer bona feina".

Explica Miquel Fullana que enguany a "Foc i Fum" els espectadors hi trobarem l'obra clàssica, que recupera els valors amb els què Joan Benejam va caracteritzar els seus personatge i aquella Ciutadella antiga. Un Bartomeu empegueïdor, una relació de gran respecte entre la filla, na Francisca, i el pare, l'Amo en Joan. Una picardia especial en l'esquerrà, en Rafel... La intenció és fer reviure aquell poble de fa cent cinquanta anys, que el text original tan bé il·lustra.

Hi ha escenes que donen peu a la creació, tanmateix sense sortir del que és clàssic. Fullana conta entre riures, que ha intentat recordar, per exemple, totes "les dolces" que ha vist, per enguany fer-ne una de ben diferent. Vol dir que algun element sorpresa sí hi trobarem, com a empremta pròpia, encara que, insisteix, assistirem a una representació clàssica.

Entre tots, són una seixantena de persones que estan implicades des del mes de gener en fer possible la posada en escena.

L'assaig general tindrà lloc dijous dia 13, i les representacions es faran divendres 15 i dissabte 16, a les 22 hores, i diumenge 17, Dia des Be, a les 11 hores. Les entrades estaran a la venda a partir del proper dimarts, dia 12. En total hi ha 1.500 localitats disponibles.

La direcció musical enguany va a càrrec de Josep Agustí Colom, i és que la meitat de la vida de "Foc i Fum" l'aporta la música.

Explica el president dels Antics Alumnes Salesians, Bartolomé Frau, que l'ambient familiar és entranyable. Són tots una gran família entregada.