TW
0

Fa uns dies, a través de Facebook, es llençava un missatge ben curiós que va cridar l'atenció de molts. Feia referència a Diego Pons Marquès, més conegut com l'amo en Diego de s'Aranjassa, un dels cavallers veterans de Sant Joan, d'aquells que formen part del patrimoni humà de la festa.

A Facebook es deia el següent: "En Diego de s'Aranjassa (84 anys) no surt perquè no té cavall. L'any passat ja no va poder per sa mateixa raó. Té unes ganes 'loques' de sortir. A més és un gust sentir-lo rallar de sa Festa. Qualcú li pot deixar un cavall? Ajudem a aquest veterà cavaller. Cerquem-li un cavall!". Segons explica Bep Joan Casasnovas, ahir dilluns, la història seguia amb aquest comentari: "Estimats amics i amigues, en Diego de s'Aranjassa sortirà a sa qualcada. Ho hem aconseguit! i jo hi afegesc: Enhorabona l'amo, quan passeu suvora noltros amb la qualcada jo diré als meus fills: 'Aquest és en Diego de s'Aranjassa, recordau sempre el nom dels cavallers mítics de la festa perquè ells són els que fan gran Sant Joan".

Diego Pons Marquès (Ciutadella, 1927) explica que ell, en quedar-se sense cavall l'any 2010 va descartar sortir més per Sant Joan. Tanmateix, des de llavors han estat moltes les persones de Ciutadella que l'han animat a no deixar la qualcada, "estic molt content des poble de Ciutadella, des cas que me fan" diu l'amo amb alegria sincera a la veu.

Definitivament, en Diego de s'Aranjassa sortirà el dia de Sant Joan a la tanda del capvespre, essent com en altres ocasions, el de més edat de la qualcada. Tindrà així l'encàrrec d'acompanyar el caixer senyor, missió que ja ha dut a terme en tres ocasions.

Tot s'ha decidit entre diumenge passat i ahir dilluns. Perquè havent descartat sortir enguany, de totes maneres va anar a agrair al seu nebot, l'amo de Sa Torre Vella, en Toni Moll Marquès, l'oferiment que li havia fet d'un cavall. Explica l'amo en Diego: "Es cavall té una vintena d'anys, amb experiència, segur. El vaig veure, me va agradar, en Toni me va donar coratge, em vaig animar i vaig decidir que si encara m'apuntaven, el treuria".

Conta que el capvespre mateix va anar a casa del caixer senyor, Luis de Olivar O'Neill, que en veure'l el va abraçar i li va facilitar tots els tràmits per apuntar-se, de tal manera que el fabioler el telefonava dilluns dematí per prendre nota oficialment. "Tornaré a acompanyar es caixer senyor -explica l'amo en Diego- perquè seré es més vell de dia 24, i és una responsabilitat".

Seran moltes les persones de Ciutadella que s'emocionaran i es sentiran orgulloses en veure'l un any més dalt cavall, i és que com deia el comentari a Facebook, hi ha cavallers mítics, que fan de Sant Joan, realment, la festa que és.