Assistents. Van arribar a ser una quarantena, el doble que en la primera reunió celebrada el 29 de maig - Paco Sturla

TW
0

Puntual va començar ahir fosquet la reunió amb els voluntaris que fins al moment s'han apuntat a la prova pilot que tindrà lloc aquest Sant Joan. Una reunió que estava convocada a les 20 hores al Saló Gòtic de l'Ajuntament i que es va allargar fins les 21.30, dirigida sobretot per Ignasi Camps, inspector en cap de la Policia Local i Agustí Hitar, cap de Protecció Civil, i que va comptar amb la presència d'una quarantena de persones, entre elles exmembres d'antigues juntes de caixers, algun cavaller, alguna dona i sobretot, ciutadellencs implicats i decidits a no deixar que l'essència i el sentit de Sant Joan es perdi entre l'allau de visitants que cada any atreu la festa.

També hi era present el batle, José María de Sintas, impulsor del grup de voluntariat, acompanyat per la primera tinent de batle, Francisca Marquès, i la regidora de Festes, Esperança Juaneda, que va donar la benvinguda i va cedir tot d'una la paraula a Ignasi Camps.

Explicà l'inspector en cap de la Policia Local, que l'objectiu principal de muntar un grup de voluntaris durant els Jocs del Pla no és altre que el de prevenir i evitar accidents, obrint un passadís virtual que cobreixi els cent metres aproximadament que hi ha entre el fabioler i s'ensortilla, informant del perill a aquelles persones que clarament es vegin despistades i d'esquena als cavalls que vénen corrents. I és que analitzats a posteriori el accidents que tenen lloc al Pla, el denominador comú és la manca d'atenció.

No es tracta de fer un passadís braç a braç, ni una barrera humana, sobretot, perquè no es disposa de gent suficient per a aquesta tasca. Es tracta de fer una actuació conjunta entre el grup de ciutadans voluntaris, el grup de Protecció Civil i la Policia local, que des d'un segon pla hi serà per recolzar i dirigir, fent una filera de, a cada quatre voluntaris, un membre de Protecció Civil, que anirà degudament equipat amb ràdio per avisar la Policia en cas necessari i xiulets.

"Si som pocs -deia Camps- serà només un acte simbòlic", es tracta d'implicar el major nombre de persones possible". I afegia, "hem de ser realistes i fer entendre que fem passadís perquè puguin córrer els cavalls; si podem evitar un sol accident, ja haurem fet molt".

Els voluntaris, que en aquesta reunió ja doblaven el nombre que hi va assistir en la primera, dia 29 de maig, aniran identificats amb uns braçalets florescents que es repartiran el mateix dia 24 a l'Ajuntament, a la Convidada, i devora la tarima del fabioler al Pla. Rebran via mail o sms la confirmació que formen part del grup de voluntaris i, per tant, que a més d'estar apuntats, estaran inclosos en la pòlissa d'assegurança que l'Ajuntament ha contractat.

Els assistents, van tenir oportunitat de fer preguntes i de compartir inquietuds, proposant idees prou lúcides. Es va parlar de cuidar Sant Joan des de dins recuperant el protagonisme dels qui s'estimen la festa, d'aprofitar l'eufòria dels ciutadellencs per implicar-los, d'estimular la presència de més voluntaris premiant la implicació, de la necessitat de protegir el pas de les carotes quan les porten als cavallers per evitar estropades, de la conveniència o no de muntar festes alternatives per descongestionar, de limitar l'accés al Pla... entre moltes altres coses.

El batle va posar de manifest que està clar que en un any no s'arreglarà el problema que comporta la massificació, però que aquesta és la primera pedra del que pretén ésser una nova manera de protegir Sant Joan, des de la implicació institucional i la ciutadana. La propera reunió està prevista per dia 21, a les 20 hores al mateix Pla de Sant Joan, dia fins el que encara s'hi podran afegir més voluntaris.