Al·lotes. Les joves mallorquines, Auba Cabot, Aina Pericàs i Margalida Oliver - Paco Sturla

TW
0

Al port exterior de Ciutadella hi desembarquen ja, cada dia, quantitats importants de persones que arriben a Menorca per passar les festes. Tot i que els dies forts seran avui i demà, ahir ja es podia comprovar com arriben grups més o menys nombrosos de joves disposats a passar-s'ho bé. Però, que en saben els nostres visitants sobre Sant Joan? Saben on van? Tenen informació suficient sobre el que passa a Ciutadella aquests dies? Saben quines precaucions s'han de prendre?

Són les 12.30 hores. A la Plaça Menorca hi ha diversos autobusos aparcats. Hi ha un grup de joves que miren de saber a quina hora poden agafar un autocar. Són Margalida Oliver, Aina Pericàs i Auba Cabot, tres mallorquines d'entre 17 i 18 anys de Palma i de Santa Eugènia. És la primera vegada que venen per Sant Joan. Però, d'on surt la idea de venir a Ciutadella? "Els nostres pares ja havien vingut de joves i ens havien dit que s'ho van passar molt bé. És el nostre any de desconnexió perquè hem acabat el batxiller i hem aprofitat per celebrar-ho", explica Pericàs. "Diuen que t'ho passes molt bé, però que has d'anar molt alerta", afegeix Oliver.

A partir d'aquí és quan un perceb el que es coneix realment de Sant Joan fora de Menorca. "És una tradició que els menorquins respecten molt, i que els de fora desbaraten, com per tot". I és que tenen clar que "sempre hi ha aglomeracions de gent", exposa Auba Cabot. De fet, els casos d'abusos sexuals succeïts l'any passat han traspassat fronteres. "De les avellanes sabem que en pots sortir nua si t'hi fiques", diu ella mateixa, afirmant que no pensa ficar-se a la zona problemàtica. Sobre aquest acte, la seva companya, Aina Pericàs, sap que "a les avellanes era tradició que l'home n'hi tirés a la dona per demostrar-li que li agradava. Ara ja no es respecta, els homes s'aprofiten i ho fan malbé".

Sobre la massificació que es produeix aquests dies a Ciutadella, les joves en són molt conscients. De fet, "coneixem un centenar de persones de Palma que venen", respon Pericàs, mentre que Oliver assegura que "de Santa Eugènia ve molta gent també. Hi ha moltes persones de Mallorca que venen aquí aquests dies".

què es sap de la festa?
De la celebració se'n saben algunes coses, sobretot les bàsiques. "Ens han explicat que el dia 23 fan el primer toc, que se farà a la Plaça de la Catedral. És un moment molt important en el que la gent s'emociona, igual que al darrer toc de dia 24", detalla Pericàs, qui sap també que "diuen que tens sort durant tot l'any si et mires al mirall del cavall". També Auba Cabot sap que si a Santa Clara "un cavall entra a casa teva és tot un honor".
Però aquests són detalls quasi secundaris. Margalida Oliver, que coneix bé els cavalls, diu que "sóc genet però me fa por estar allà enmig i que la gent et pegui una empenta i et quedis davall el cavall. Sé el que és una trepitjada", assegura. "Diuen que s'ha de dir: l'amo, un botet, i els pots tocar, però si et trepitgen ja pots tornar cap a Palma", afegeix Cabot. I és que l'important és "tenir precaució, pots agafar una gatera però sempre controlant el teu cos", té clar Margalida Oliver, qui sap també que a Ciutadella "no hi ha pomada, sinó gin amb llimonada".