Esclat. El primer toc de fabiol suposa el tret de sortida a un cap de setmana molt intens de festa a Ciutadella - Cris

TW
0

Els dies de festa gran ja són aquí. Sant Joan ha esclatat a Ciutadella. A les dues en punt, el fabioler, Sebastià Salort va fer el primer toc de fabiol des de les escales del casat del caixer senyor.

Un moment molt desitjat després d'un llarg any d'ansiada espera. Ciutadellencs i visitants van explotar en l'alegria col·lectiva.

Una hora abans del primer toc s'obrien les portes de cal caixer senyor. Una gran quantitat de gent que esperava a l'exterior va entrar als baixos de l'edifici. Hi mancava una hora, seixanta minuts eterns, sobretot per la gran calor que feia.

Mentre, a fora, la plaça de la Catedral s'anava omplint paulatinament. Les escales de l'església van quedar plenes ben prest, abans de les 13 hores ja no hi cabia ningú més.

Per alleugerir l'espera, la gran gentada que omplia l'entrada de la casa senyorial no deixava de cantar temes típics santjoaners. "Davallada de la Mola", "Dolores tenia un novio", "Un senyor damunt un ruc" o el tradicional "Si som de Ciutadella, som collonuts", entre d'altres.

L'espera es feia llarga, i la calor era cada vegada major. Fins i tot, una jove adolescent, que era a l'entrada, va patir un mareig i va ser evacuada escales amunt per l'equip de seguretat de cas caixer senyor, per tal de ser atesa. Prest es va recuperar.

Al voltant de la barana, al primer pis de la casa, s'aplegaven una cinquantena de persones, entre familiars i amics.
arribada del fabioler

Uns cinc minuts abans de les dues, el fabioler feia entra a una plaça de la Catedral plena fins a la bandera. No hi cabia ni una ànima més. Cada racó era ple. Entre la multitud, Sebastià Salort feia avançar la somera per arribar davant la porta de l'edifici noble.

El fabioler va baixar sense gaire problemes de l'animal, i va accedir a la casa ajudat per l'"obriu pas" dels presents. Així és com el fabioler posava peus a l'escala, on, després de ser-li col·locat el micròfon per facilitar que la plaça sencera escoltés l'escena, va encarar el darrer tram.

Dalt l'esperaven Luis de Olivar, que enguany presideix la qualcada en nom del seu conco, Carlos de Olivar; la seva esposa, Bárbara Rosillo; la seva filla; el seu cosí, Simón de Olivar, que l'any que ve serà el caixer senyor substitut; amb la seva dona; la seva filla i el seu fill; i un germà del caixer noble titular, Simón de Olivar Despujol.

Arribat a uns pocs metres de Luis de Olivar, el fabioler va xerrar: "Senyor caixer, em donau vós permís per començar el replec?". "Sí, Sebastià, pots començar el replec", contestà el noble.

Lentament, el notificador municipal es col·locà la guindola al cap, mirà el rellotge per darrera vegada i entonà el tan esperat primer toc de fabiol, l'encesa dels dies més grans de les festes de Sant Joan 2012.

La gernació va esclatar d'alegria, mentre el fabioler pujava de nou damunt la somera per iniciar el replec.