TW
0

autofitxa
Som en Simeón Mercadal Marquès, i me coneixen per Mión. Vaig néixer a Ciutadella el 17 de febrer del 1954. Estic casat i tenc dos fills, en Pol i en Lluís, que tenen 21 i 26 anys. Quan no faig feina, m'agrada molt fer esport. Vaig en velo i som molt aficionat als cavalls. Tenc un petit supermercat d'urbanització juntament amb en José, el meu germà.

Quin any van obrir aquest supermercat d'urbanització i com van tenir la idea?
El vam obrir l'any 2004 i la idea va ser de tots dos, tant del meu germà com meua. Estàvem a un altre súper, i com que no era nostro i teníem aquest local, ens vam decidir a passar aquí.

Des del 2004 a ara, com ha canviat la feina?
Al principi obríem tres mesos, després n'obríem cinc, després sis, ara tornen a ser tres... Avui dia hi ha més competència perquè s'han obert més negocis, però sobretot les grans superfícies són les que ens han perjudicat als petits comerços familiars com el nostre.

Podríem dir que la seva és una botigueta familiar, de tota la vida, però situada a l'urbanització de Cala en Brut?
Exacte. Les petites botigues com la nostra dins el poble de Ciutadella van desapareixent, i el dia que posin una gran superfície a Cala en Blanes ens acabaran de matar.

De quina manera fan front a aquesta competència dels grans supermercats?
Ens hem anat especialitzant en articles relacionats amb la platja i amb coses de nedar; ulleres i tubs per anar davall l'aigua, matalassos inflables i barquetes, para-sols, pilotes... A canvi de tenir menys productes d'alimentació, perquè en l'alimentació la competència és molt, molt forta.

La proximitat de la mar deu ajudar molt a vendre aquests productes relacionats amb la platja?
Sí, està clar que l'emplaçament del negoci ens ajuda molt. Quan els turistes se'n van a nedar passen per davant i ens compren les ulleres i les pilotes, i açò és el que ens salva.

Perquè en qüestió d'alimentació, és cert que els preus són més alts perquè estan a un lloc turístic, o açò és un mite?
No és un mite, són un poc més cars. El que passa és que els preus d'oferta, de ganxo, de les grans superfícies sí que són molt més barats, l'estratègia és molt agressiva. Però en la resta de productes, no n'hi ha tanta de diferència.

Els aliments frescos, els tenen de Menorca?
Sí, sempre que podem, agafam productes d'aquí. Però els productes de Menorca són molt estacionals, i en obrir pocs mesos podem tenir aquestes coses d'estiu que comencen ara, com les tomàtigues.

Una altra cosa que deu tenir molta sortida al seu establiment deuen ser els 'polos' i gelats...
Sí, està clar. I el pa, les ensaïmades, les pastes... aquestes coses per berenar el matí.

Quin horari fan aquests mesos?
Ara fem de vuit a vuit, però ens anam adaptant segons la gent que hi ha. És tan curta la temporada, que hem d'aprofitar.

Els veïns que viuen a Cala en Brut tot l'any, també vénen a comprar?
Compres grosses està clar que no en fan, vénen a cercar pa, o qualque cosa que necessitin al moment. Però noltros respectam i cuidam tothom, per petita que sigui la venda.