TW
0

Autofitxa
Som en Xavi Janer, tinc 55 anys, estic casat amb na Xisca Barber i tinc dues filles, na Júlia i n'Esther. D'ofici sóc tapisser i fora de la feina, m'agrada cuidar-me de l'hortet que tinc darrera casa meva, anar a pescar, quan n'hi ha, anar a cercar esclata-sangs, i de tant en tant, fer qualque paella.


Com va començar això de fer paelles per un bon grup de gent, com la que vas fer a 'cas vesins', per la Primavera Cultural?

Tot va començar quan era president del bàsquet de Ferreries i vaig fer una paella per a dos-centes persones, i de llavors ençà, cada any em conviden, ja sigui els vesins, els del futbol, l'Ajuntament...

Quina és la paella més grossa que ha fet?

Per al club de futbol, i fou per a tres-centes cinquanta persones.

Quin és el secret de fer una bona paella per a tanta gent?

Per jo, son les mides de l'aigua, això és bàsic, després depèn del que hi posis. Pot sortir una bona paella amb material gens car.

Quin temps et porta fer una paella per a un centenar de persones?

Unes dues hores. El procés sempre és el mateix, sigui la gent que sigui, el que canvia són les quantitats.

Entre els teus projectes hi ha fer una gran paella.

Jo no diria projecte, però estaria bé fer una paella, ja sigui per cinc-centes o mil persones, i fer-la a la plaça de l'Oar, crec que seria un bon motiu per fer festa i xalar

Una altra de les teves aficions és la de cercador de bolets, però de tota casta?

Sí, sempre m'ha agradat anar a cercar bolets. Com tothom jo sols anava per un parell d'espècies, les de sempre (esclata-sang, cames seques i gírgoles), i va ser amb les xerrades del grup ecologista GOB quan vaig començar a conèixer altres varietats i distingir-les.

Aquest va ser el teu punt de partida?

Efectivament, les explicacions dels biòlegs em van encaminar. Mai cull res del que no n'estigui segur, i per estar segur, el vull veure, tocar-lo, perquè no em fio de les fotografies.

Quantes varietats de bolets agafes, quan n'és el temps?

Unes quinze castes, que són les que realment un pot menjar bé. N'hi ha més de comestibles, però algunes piquen i altres són agres.

El teu territori per anar a cercar bolets quin és?

Ferreries, i alguna vegada per Alaior.

És un bon terme Ferreries per als bolets?

Ho és, si plou el mes d'agost. L'any passat va ploure tardà i va ser molt mal any. Un altre problema és si plou molt fort, Ferreries és costerut i l'aigua corre, no així pel terme d'Alaior que l'aigua filtra més.