Portada. És obra de l’artista ferrerienc, Lluís Febrer - LL.F.

TW
0

Al poble des Migjorn Gran s'inicien les celebracions per la commemoració del bicentenari de la creació de la Parròquia de Sant Cristòfol, que va ser efectiva el 20 de setembre de 1812. Una efemèride que ha motivat l'edició del llibre "Portadors de Crist. Dos-cents anys caminant com a parròquia", elaborat per Joan Pons Moll, Cristòfol Moll Huguet, Miquel Pons-Portella, Llorenç Sales Barber i l'actual rector, Cristòfol Vidal Barber.

La presentació d'aquest treball bibliogràfic tindrà lloc aquest vespre, a partir de les 20.45 hores, després de l'Eucaristia, i comptarà amb la presència del Bisbe de Menorca, Salvador Giménez.

A banda de l'equip redactor que ha dissenyat i escrit la majoria dels capítols, també s'ha comptat amb la participació del prevere Llorenç Olives Galmés que ha redactat alguns episodis, així com amb els testimonis d'antics rectors de la parròquia, com són Josep Sastre, Antoni Fullana, Pere Comella i Joan Febrer. Com no, també hi ha pres part el darrer vicari, Antoni Moll Camps, i es compta amb els escrits de Damià Coll, Francesc Triay i Rafel Portella.
repàs històric

A través del llibre es recorren els 200 anys de vida de la Parròquia de Sant Cristòfol, des del 1679 en què consta que ja hi havia el primer oratori privat a Binicodrell de Dalt (que els frares agustins del Socors de Ciutadella havien adquirit el 1624), fins la firma per part del bisbe, Pedro Antonio Juano, del decret de fundació de la parròquia. Tot, passant per l'aixecament a Binicodrell de la primera part de l'església de Sant Cristòfol el 1745, en plena dominació anglesa i sent bisbe Josep de Cepeda; el pas d'oratori a vicaria el 1775 i de vicaria a parròquia, el 1812.

Llibre
Aquest treball consta de 440 pàgines amb 130 fotografies intercalades, procedents de l'arxiu fotogràfic parroquial o cedides per veïns del poble. La coordinació del llibre ha anat a càrrec de l'actual rector des Migjorn Gran, amb els membres de l'equip redactor.

Quant a la portada, és obra de l'artista ferrerienc, Lluís Febrer Martí, qui s'ha centrat en la figura de Sant Cristòfol; mentre que la maquetació i la impressió ha anat a càrrec d'Editorial Menorca.

Aquest volum s'estructura en set parts. Inclou la cronologia amb els diferents rectors que han servit a la parròquia; un apartat dedicat a la vida litúrgica, les antigues missions o les processons d'èpoques passades; així com històries de persones implicades, d'ahir i d'avui, en la comunitat religiosa migjornera.

La intenció és distribuir aquest llibre a totes les llibreries de Menorca. A més, també es podrà adquirir al Pla de l'Església el proper dimarts dia 10, coincidint amb la festivitat de Sant Cristòfol, després de la missa major (12.30 hores), i també el capvespre, des de les 19 hores fins que acabi la benedicció de cotxes.